21.06.2019.
Projekat

GASTRO-TURISTIČKA PONUDA NA AGROSIRMU

Korpa sremskih proizvoda

Ovogodišnji AgroSirm, sremski poljoprivredni sajam, koji se odvijao na Hipodromu u Sremskoj Mitrovici, bio je koncipiran u dva bloka – prvi, glavni, sa poljoprivrednom mehanizacijom i opremom, i drugi, gastronomsko-turistički. U drugom segmentu Sajma, predstvaljeno je ono čime se Sremci najviše ponose – suhomesnati proizvodi, kozji i kravlji sir, proizvodi od gljiva, med, slatko slana zimnica, rakija, fruškogorska vina, a predstavila su se i etno-domaćinstva, udruženja žena, kao i proizvođači zanatskih proizvoda, rukotvorina i suvenira.

Upravo ovi proizvodi našli su se i u sastavu „Korpe sremskih tradicionalnih proizvoda“, koja je prezentovana posetiocima Sajma, u gastro-turističkom bloku. Korpu čine lokalni poljoprivredno- prehrambeni i zanatski proizvodi, svi su deklarisani i potiču od registrovanih proizvođača, i kao takvi mogu legalno da se plasiraju na tržište, i pojedinačno i u vidu zajedničke korpe.

„Korpa“ je formirana u okviru projekta koji realizuje Ruralni centar SOVA iz Sremske Mitrovice, u okviru programa UNDP-a, koji finasira Ruska Federacija. Kroz umrežavanje malih preduzetničkih radnji, poljoprivrednih gazdinstava i subjekata koji se bave seoskim turizmom, projekat doprinosi unapređenju lokalne ruralne ekonomije, stoga je podržan i od strane lokalne samouprave, pre svega Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, i to najviše u delu promocije projektnih aktivnosti. Osim formiranja korpe lokalnih proizvoda projektom je predviđeno i postavljanje turističke signalizacije za sve aktere koji su uključeni u projekat, što dodatno povećava vidljivost njihovih proizvoda i usluga.

Cilj Korpe jeste, da se kroz brendiranje lokalnih proizvoda, poveća njihova vidljivost, i na taj način doprinese da se i Srem i Sremska Mitrovica predstave kao bogata gastro-turistička destinacija. Korpa dolazi u nekoliko različitih veličina, privukla je veliku pažnju posetilaca, i već se pojavilo mnogo zainteresovanih, koji bi korpu nabavili u vidu „korporativnog“ ili „diplomatskog poklona“, kako bi je, u vidu suvenira, poklonili svojim poslovnim saradnicima iz drugih gradova, iz drugih zemalja.

– U Korpu je stala sva blagodet Srema, u vidu poljoprivrednih, prehrambenih i zanatskih proizvoda naših lokalnih proizvođača. Projekat doprinosi afirmaciji seoskog preduzetništva i zanatstva, jača ruralnu ekonomiju kroz unapređenje prerađivačkih aktivnosti na selu, promoviše potencijal našeg ruralnog, gastronomskog i turističkog područja, i nadam se da će rasti broj proizvoda koji će naći mesto u ovoj Korpi. Projektnim aktivnostima se okuplja ruralno stanovništvo, koje se edukuje o značaju brendiranja, marketinga i benefitima koje donosi registrovana proizvodnja, i na taj način se ovi proizvođači uvode u legalne tokove proizvodnje i prodaje proizvoda. Za sada će se zainteresovani o Korpi, moći informisati u registrovanim seoskim turističkim domaćinstvima, gde će biti postavljeni promo-info pultovi, kao i putem internet stranice koja se trenutno izrađuje – izjavio je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.