19.09.2019.
Kolumna: Izvestan pogled

Pravi pesnik i kvazi novinari

U nekom novinskom kupusu, koji pretenduje da deluje ozbiljno, izašao je neistinit tekst o Višnjićevim danima, u kome uopšte ne piše da je glavnu književnu nagradu dobio pesnik Matija Bećković.

Što je i normalno, s obzirom da je Matija najveći živi pesnik koji šiše na srpskom jeziku.

E, sad zašto Bećković uopšte nije pomenut  u tom kupusištu, pitanje je verovatno za Žiku Obretkovića i njemu sličnim likovima. (Mada se uz tekst u kome se ne pominje Matija, nalazi fotografija srpskog pesnika, sa koje ga vešti urednik nije uspeo izbrisati).

To me je podsetilo na loše urađen urednički posao nekog komesara, koji sedamdesetih godina prošlog veka sa fotografije  iz istorijske čitanke, izbacuje ratnu sliku Aleksandra Rankovića sa desanta na Drvar, jer je Leka u međuvremenu zglajzao na Brionima. Ta naknadna komunistička pamet bila je svojstvena u prošlom veku, ali sada živimo u novom vremenu.

Možda je nesretni „novinar“ namirisao negde da pesnik svojevremeno nije baš bio u najboljim odnosima s vlastima, pa je došao na ideju da zašto ne bi bio veći Vučić od Vučića, ali mu se kanda izjalovilo?

Ili je u pitanju čista glupost nekoga ko se predstavlja kao novinar, mada ne zna šta mu se dešava na terenu? U svakom slučaju, ova poslednja solucija je najnevinija i pride najgluplja,,,

Sad, što se tiče samog Matije, njega je snašlo ono čemu je i sam svojevremeno doprineo. Svojevremeno sam, bilo je to na početku srpsko-hrvatskog rata, pitao Matiju da li održava odnose sa Arsenom Dedićem, čiji je sin dobio ime po srpskom pesniku, ali nisam dobio nikakav odgovor, što je čudno za čoveka koji za sve ima svoju reč više.

Inače, Šid će dogodine izdati novu knjigu pesnika Matije Bećkovića. Biće to još jedan dokaz da pravom pesniku, kvazi novinari ne mogu ništa, bilo iz namere, ili gluposti. Što reče jedan viđeniji šidski političar, Matiju možemo da volimo ili ne volimo, ali on je ono što jeste.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.