25.04.2024.
Kultura

GRADSKA BIBLIOTEKA RUMA

Promocija „Pesme o tri sveta“ Vladimira Pištala


Višestruko nagrađivani pisac i upravnik Narodne biblioteke Srbije, Vladimir Pištalo, promovisao je svoj novi roman „Pesma o tri sveta“ 19. aprila u punoj čitaonici Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ u Rumi. Ta tri sveta su Evropa, Afrika i Amerika.
Ovaj roman je objavljen pre šest meseci u dva izdanja, na ćirilici i latinici i dobio je već pet nagrada.
– To je poetski roman, pisan u prvom licu iz pozicije žene i to je jedna lekcija iz svetske istorije. Reč je o ženi koja je živela krajem 17. veka u Boki, koju su oteli gusari i koja je tako otišla u Tunis. Ona bez svoje volje upoznaje svet. Teško je biti rob, rob je čovek koji ne poseduje svoje ruke, noge, glavu… I u toj strašnoj situaciji ona ne gubi radoznalost, ona uči, razumeva ljude i ostavlja zapis, kaže Vladimir Pištalo.
Ovaj roman je njena autobiografska knjiga, ovo je vraćanje žene u istoriju i to je priča o dvostrukoj otmici. Ona se kao stara žena vraća u Perast, a u međuvremenu je bila u Londonu, Montrealu, Veneciji, jer Boka je tada bila venecijanska.
– U to vreme je uloga žene bila da bude Penelopa, da sedi i tka, i ona na kraju, paradoksalno završava u toj poziciji. Ozana Bolica uspeva da nađe hrabrosti, pameti i srca da sama razume šta joj se dešava, da razume sebe, druge i da ispriča tu svoju priču. Ona je zaista jedan impresivan ženski lik, neko na koga bi neki mladi muškarac ili žena mogao da se ugleda i da kaže ovo je stvarno neko, postići i proživeti život kako ga je proživela Ozana Bolica je veliko postignuće, rekao je Pištalo o svojoj junakinji.
Osim autora, na promociji knjige je govorio i pisac Nenad Šaponja, u ime izdavača „Agora“ iz Novog Sada, kao i pesnik i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović.
Vladimir Pištalo je objavio 15 knjiga – od poetske proze do romana. Njegova najpoznatija dela su romani „Tesla, portret među maskama” za koji je dobio NIN-ovu nagradu, „Milenijum u Beogradu” i „Venecija”.
S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.