25.04.2024.
Ekonomija, Izdvojena vest

INĐIJA

Stigao prvi teretni vagon iz Kine


U Inđiju je 16. aprila stigla prva železnička kompozicija iz kineskog grada Šiđadžuang iz provincije Hebej u okviru projekta „Pojas i put“. Kako je istakao predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak, koji je prisustvovao ovom svečanom događaju, Inđija je ponovo ispisala ekonomsku istoriju Srbije.
– Uspostavljanjem železničkog saobraćaja između Kine i Evrope, odnosno Srbije, Inđija se sa izgradnjom međunarodnog železničkog terminala pozicionirala u sam centar svetske privrede, istakao je Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija.
Prva železnička kompozicija iz Šiđadžuanga do Inđije stigla je za samo 20 dana.
– Kažemo da je istorijski trenutak jer je u pitanju prvi voz iz Kine koji je u našu zemlju stigao kopnenim putem. U današnje vreme kada teretni brodovi kasne zbog situacije na Bliskom Istoku po dva, dva i po meseca, ovaj voz je stigao za svega 20 dana, više je nego jasno koliko je ovo značajan trenutak za našu zemlju, grad i privredne subjekte, jer se u vagonima koji su stigli nalazila oprema i alat za kompanije koje ovde posluju, objasnio je predsednik Opštine Inđija.
Pomenutom događaju ekonomskog povezivanja Kine i Srbije prisustvovali su, pored prvog čoveka opštine Inđija, sekretar komiteta Komunističke partije Kine za pokrajinu Hebej Ni Juefeng kao i predstavnici kompanija Milšped i Metrans.
Govoreći za medije, predsednik Opštine Inđija podsetio je da je delegacija te sremske opštine posetila Šiđadžuang i provinciju Hebej 2019. godine, kada su uspostavljeni prvi kontakti između dva grada.
M. Đ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.