22.02.2024.
Izdvojena vest, Sport

NINA DRAGOJLOVIĆ IZ SREMSKE MITROVICE, UČENICA VOJNE GIMNAZIJE, PROGLAŠENA ZA NAJUSPEŠNIJU MLADU SPORTISTKINJU VOJSKE SRBIJE I MINISTARSTVA ODBRANE

U stroju najuspešnijih vojnih sportista

Mlada karatistkinja, nosilac majstorskog karate zvanja, u prošloj godini, pored odličnih izdanja na mnogim turnirima, bila je najuspešnija na Prvenstvu Srbije gde je osvojila tri pehara i šest zlatnih medalja. Sa Kupova Srbije i Vojvodine donela je po pet zlatnih odličja, a sa pokrajinskog prvenstva šest najsvetlijih medalja

Krajem prošlog meseca, Nina Dragojlović, učenica treće godine 49. klase Vojne gimnazije u Beogradu postala je nosilac prestižnog sportskog priznanja koje se dodeljuje najuspešnijim sportistima i ekipama povodom Dana vojnog sporta. Priznanje „Najuspešniji mladi sportista Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“ za 2023. godinu devojci iz Sremske Mitrovice i članici Karate kluba „Sirmium“, uručio je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević na svečanoj ceremoniji upriličenoj u Domu Vojske Srbije. Do prilike da se nađe u društvu najuspešnijih pojedinaca i ekipa iz sistema vojnog školstva i aktivnog sastava koga čine i pripadnici padobranskih i drugih specijalnih jedinica, talentovana sedamnaestogodišnja Nina Dragojlović došla je zahvaljujući izuzetnim rezultatima u karate sportu. Mlada karatistkinja, koja je poslednjih godinu i po dana nosilac majstorskog karate zvanja, u prošloj godini, pored odličnih izdanja na mnogim turnirima, bila je najuspešnija na Prvenstvu Srbije gde je osvojila tri pehara i šest zlatnih medalja. Sa Kupova Srbije i Vojvodine donela je po pet zlatnih odličja, a sa pokrajinskog prvenstva šest najsvetlijih medalja. Pored karatea, Nininu sportsku ljubav od malih nogu čini i gimnastika, pa je sa školskom ekipom protekle godine osvojila ekipno treće mesto.

Vežba Žandarmerije kao izazov za vojni poziv
Prisustvo devojaka u srpskom vojnom školstvu više nije neuobičajena pojava. Demonstracija sposobnosti jedinica žandarmerije upriličena povodom praznika grada 2017. godine na centralnom mitrovačkom trgu, opredelilo je živahnu devojčicu za ovaj uzbudljiv i težak poziv. Čak su i njeni najbliži ostali iznenađeni kako je „bez daha“, sa neverovatnom pažnjom pratila pokaznu vežbu upada specijalne žandarmerijske jedinice u improvizovani autobus sa zarobljenim taocima. Tada se vozila terenskim „kvadovima“, spuštala „zip lajnom“ i oprobala mnoge sprave koje su i fizički „utreniranim“ muškarcima veliki izazov. Borbena devojčica koja je u karate kimonu stekla neophodnu odvažnost i hrabrost, tada je čvrsto rešila da se posveti policijskom pozivu, a kako se obuka policajaca izvodila van redovnog školovanja, odlučila je da upiše Vojnu gimnaziju i sreću potraži u zelenoj uniformi. Njena želja „ključala“ je u takvoj meri da je godinu dana ranije posetila „Otvorena vrata“ ove gimnazije i počela pripreme za prijemni ispit. Nina Dragojlović danas je odlična učenica „za primer“, sa ambicijom da školovanje nastavi na Vojnoj akademiji gde je zainteresovana za ekonomiju i profesionalnu službu vojnog atašea.
Ovi podaci činili su deo sportske biografije koju je Nina početkom zimskog raspusta predala svojim pretpostavljenima i predavačima u Vojnoj gimnaziji. Zahtev potporučnice Manić da dostavi spisak svojih rezultata najpre je iznenadio talentovanu sportistkinju, a saznanje da će biti predložena za nagradu, kod Nine je izazvalo dozu prijatnog iznenađenja i oduševljenja. Sa konačnim predlogom za Ninino priznanje složili su se načelnici klase i elitne vojne škole, pa je u prvim danima drugog polugodišta učenica iz Sremske Mitrovice očekivala poziv za svečano uručenje nagrade.

– Moram da priznam da sam se baš iznenadila i iskreno, bilo mi je veoma drago što sam dobila ovakvo priznanje, kaže Nina Dragojlović koja je izabrana u konkurenciji najtrofejnijih sportista svih srednjih vojnih i stručnih škola, odnosno fakulteta koji su pod ingerencijama Ministarstva odbrane.

Podrška sportske porodice
Velike zasluge za Ninin uspešan obrazovni i sportski put pripadaju njenoj porodici i najbližem okruženju koje joj pruža nesebičnu podršku. Nina potiče iz tipične sportske porodice. Otac Perica Dragojlović je bivši karatista i fudbaler. Ninina mlađa sestra Biljana bila je državni reprezentativac u karateu, a danas se bavi ženskim fudbalom u ŽFK „Ruma“ gde je izborila mesto u srpskoj reprezentaciji. Najmlađa sestra, devetogodišnja Isidora takođe trenira karate u „Sirmiumu“. Ona je državni prvak i vicešampion Evrope na Školskom evropskom prvenstvu održanom prošle godine. Ninin deda je Mirko Dragojlović, poznati mitrovački rukometni trener, a brat i sestra od strica aktivni su rukometaši.
– Mnogo truda, odricanja i zalaganja – što njihovog, što našeg, ali uspeli smo nekako da ispratimo njihove prohteve i potrebe, jer kad su deca dobra i uspešna zaslužuju i imaju podršku ne samo nas roditelja već i cele familije, koja je uglavnom sportska, kaže Ninin otac Perica.

Naša sagovornica na ovaj način nastavila je lepu tradiciju uspešnih đaka i vojnih pitomaca iz Sremske Mitrovice, s obzirom na to da je pre dve godine njen brat i sugrađanin Predrag Đuričić bio đak generacije Vojne gimnazije, a u našem listu pisali smo o uspešnim sportskim vojnim karijerama nekadašnjih pitomaca Vojne akademije, kasnije oficira Dragana Čudića i Radmila Budečevića.
Nina Dragojlović, izuzev što je uspešan sportista i svestrana devojka sa mnogim interesovanjima, odličan je đak. Takva je bila još kao osnovac kada je u „Popovićevoj“ školi postala nosilac Vukove diplome. Idealna organizacija vremena za učenje, trening i razonodu, svojstvena vojnom školstvu savršeno joj odgovara jer je, baveći se karateom od svoje devete godine „trenirala“ unutrašnji mentalni i fizički balans, volju, koncentraciju, ali i samokontrolu i odnos prema autoritetu, što je nesumnjivo doprinelo dobrim rezultatima. U mnoštvu školskih i uobičajenih vojničkih obaveza, svaki dolazak u Sremsku Mitrovicu Nina je koristila za kvalitetan trening sa svojim učiteljem Stanislavom Rakovićem i njegovim saradnicima. „Sirmium“ je klub u kome je, o tajnama karatea – kako sama reče, najviše naučila.

Trener Stanislav Raković ima samo reči hvale
Ninini sportski rezultati itekako su poznati upravi beogradske Vojne gimnazije koja je ponosna na svoju učenicu i ne propušta priliku da svaki od njenih uspeha javno pohvali na školskom sajtu. Ista je situacija sa njenim matičnim Karate klubom u Sremskoj Mitrovici koji se takmiči u okviru Karate unije Srbije. Trenera Stanislava Rakovića i članove „Sirmiuma“ vest o Nininom priznanju izuzetno je obradovala.
Prve poteze u ovom sportu savladala je kod Ive Vinković u „Sremu“ gde je došla kao već uspešna gimnastičarka i takmičarka u „fit kidu“. U nekadašnjem „Partizanu“ kao devojčica trenirala je kod mitrovačkih trenera Mlađe Jakovljevića, Slobe i Marka Jevremovića a gimnastika je sport kome se i danas rado vraća. Ideju da se oproba na karate tatamiju dobila je od rođene sestre, takođe šampionke u ovom sportu. Ninin borbeni duh presudio je da sportsku budućnost potraži u drevnoj veštini. Ovde su joj borbe omiljena specijalnost, premda i u katama ima zapažene rezultate. Prema Nininim rečima, odlučujući uticaj na njen takmičarski napredak i pravilno shvatanje karatea ima sadašnji trener i prvi čovek „Sirmiuma“, Stanislav – Ciga Raković.
– Mislim da boljeg trenera nisam mogla da sretnem i dobijem. U potpunosti mi odgovara njegov metod rada jer je svakome dovoljno posvećen, bez obzira na trenutni nivo njegovog karate znanja. Umeo je sa takmičarem da ostaje posle treninga, ulažući veliki trud u pokazivanju i objašnjavanju različitih tehnika ili načina borbe, što me je kod njega, ali i njegovih pomoćnika oduševilo. Takvim načinom rada mnogo više smo naučili o karateu, kaže Nina i dodaje da je karate za nju više od sporta – način života koji je motiv, ali i „izduvni ventil“ u nekim manje prijatnim životnim situacijama.
Dejan Mostarlić
FOTO:
Ministar odbrane Miloš Vučević uručuje laskavo priznanje Nini Dragojlović, Foto Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Nina sa ocem Pericom Dragojlovićem na čiju podršku može uvek da računa

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.