22.02.2024.
Kultura

MINISTAR DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE ALEKSANDAR MARTINOVIĆ NA OTVARANJU SPOMEN KUĆE SAVE ŠUMANOVIĆA U ŠIDU

Šumanović živi kroz svoja dela


Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović je 14. februara prisustvovao otvaranju izložbe u spomen kući Save Šumanovića u Šidu. Izložba „Sava Šumanović – kod kuće za prazni“ je upriličena povodom obeležavanja Dana državnosti u Republici Srbiji. Naime gotovo četvrt veka je ova spomen kuća obnovljena zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, a podsećamo, tokom prošlogodišnje superćelijske oluje, ovaj objekat je dodatno stradao.
Ministra Martinovića dočekao je predsednik šidske opštine, Zoran Semenović sa saradnicima i rukovodstvo galerije u Šidu.
– Izuzetno mi je drago što se nalazim u Šidu, u spomen kući jednog od najvećih srpskih slikara, tragično nastradalog. Streljan je 1942. godine sa još 150 uglednih Šiđana u Sremskoj Mitrovici. Njegova smrt ne znači da je on prestao da živi u našim mislima. Iza Šumanovića ostale su divne slike koje govore o tome da smo imali jednog od najtalentovanijih slikara, koji je stajao rame uz rame sa evropskim umetnicima, poručio je ministar Aleksandar Martinović.

Ova izložba je specifična, jer po prvi put nakon smrti majke Šumanovića, Perside, Savine slike su ovde ponovo izložene. Njenim otvaranjem, uvrštena je u program obeležavanja Sretenja, Dana državnosti.
– Srećan sam što na ovom mestu možemo ugostiti ministra Martinovića, koji nam je kao i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo kulture, izašao u susret i odobrio nam veliki projekat, kojem je jedan od sastavnih delova obezbeđivanje i rekonstrukcija slika Save Šumanovića i Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum“, kazao je predsednik Opštine Šid Zoran Semenović, podsećajući na saradnju sa višim nivoima vlasti koja je u oblasti kulture realizovana u proteklom periodu.
Sada, pored Galerije „Sava Šumanović“, Šid turistima može da ponudi i obilazak ovako značajnog kulturnog dobra. Objekat je sagradio 1867. godine Paja Nikolić i ona je prvobitno služila za potrebe pivare. Tek krajem 19. veka se u kuću iz Vinkovaca doselila porodica Šumanović.
U ovoj kući su sačuvani autentični nameštaj i predmeti iz tog vremena. Persidu Šumanović je čak i Josip Broz Tito posetio u toj kući, u kojoj je i skončala 1968. godine.
Aleksandra Dražić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.