22.02.2024.
Poljoprivreda

PEĆINAČKO UDRUŽENJE POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA

Održana zimska predavanja


Pećinačko Udruženje poljoprivrednih proizvođača organizovalo je početkom februara, u saradnji sa Agencijom za razvoj opštine Pećinci i Poljoprivrednom stručnom službom iz Sremske Mitrovice, predavanja za poljoprivredne proizvođače sa teritorije pećinačke opštine u Pećincima, Donjem Tovarniku i Kupinovu.
Prvog dana, u Pećincima, poljoprivredne proizvođače i predavače pozdravio je zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić, koji se zahvalio organizatorima što svake godine organizuju edukaciju za poljoprivredne proizvođače sa teritorije pećinačke opštine, kao i da će i dalje, kako je rekao, imati veliku podršku pećinačke lokalne samouprave.
Poljoprivredni proizvođači iz svih 15 naselja bili su prilici da čuju savete u vezi prihrane i zaštite strnih useva, prolećne setve i njene isplativosti od stručnjaka iz Poljoprivredne stručne službe iz Sremske Mitrovice, a jedna od tema ovogodišnjeg predavanja bila je i upotreba i prelazak na elektronsko vođenje poljoprivrednih gazdinstava – eAgrar.
Kako je rekao Milan Milić iz PSS Sremska Mitrovica, poljoprivredni proizvođači su aktivno učestvovali u predavanju i bilo je dosta pitanja vezanih za eAgrar, jer, kako je rekao, uvek ima nekih nedoumica.
– Svake godine ima nešto novo u eAgraru i mi smo tu da te neke nedoumice rešimo i da im pomognemo. Jedna od velikih prednosti opštine Pećinci upravo je Udruženje poljoprivrednika koje im dosta pomaže i oko rešenja i subvencija, a i inicijatori su ovakvog jednog predavanja. Oni su na neki način posrednici između poljoprivrednih proizvođača i nas, rekao je Milić
On je dodao i da ima dosta novina ove godine.
– Sva gazdinstva moraju biti registrovana pa tek onda mogu da podnesu zahteve za konkurse. Takođe, novina je gorivo, a to je refakcija goriva koje dobijaju 50 dinara po litri, 100 litara po hektaru ih sleduje. U narednom periodu biće i subvencije na kupovinu semena, a očekuju nas i podsticajna sredstva za stočarstvo koje se nadamo da će biti u maju mesecu raspisani i evo ovaj februar mesec je za subvencije po hektaru, dodao je Milan Milić iz Poljoprivredne stručne službe.
Svi računi moraju da budu obeleženi sa brojem gazdinstva.
– Poreska uprava te račune proverava i za 24 sata svi računi koji su prošli kroz fiskalnu kasu su na vašem gazdinstvu na eAgraru. Veliki su benefiti od eAgrara, jer država na taj način može da vidi kod određenog gazdinstva gde su potrebni, a gde nepotrebni troškovi i spram toga će se konkursi određivati kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima. Za koju godinu država će imati jasnu sliku koliko je čega posejano, koliki su prinosi, što je dobro i zbog trgovine, izvoza i robnih rezervi, a spram toga će nadamo da i cene porasti, kazao je Milić.
Stručni saradnik Instituta za kukuruz „Zemun Polje“ Željko Pavlović predstavio je poljoprivrednim proizvođačima nove hibride kukuruza i soje za predstojeću setvenu sezonu.
S. Đ.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.