17.02.2024.
Društvo, Izdvojena vest, Poljoprivreda

AGENCIJA ZA RURALNI RAZVOJ GRADA I POLJOPRIVREDNA STRUČNA SLUŽBA U SREMSKOJ MITROVICI POMAŽU POLJOPRIVREDNICIMA PRI APLICIRANJU NA KONKURSE

Značajni podsticaji za sela


Poljoprivrednici imaju šansu za apliciranje na više aktuelnih konkursa, kod više ministarstava. O ovim subvencijama su na konferenciji za medije u Gradskoj kući govorili v. d. direktora Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, Marina Maksimović i Milan Milić, predstavnik Poljoprivredne stručne i savetodavne službe. Konferencija je održana šestog februara, a oni su podsetili na to da se poljoprivrednici trenutno prijavljuju za subvencije koje se daju po hektaru. Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji od 18.000 dinara raspisan je početkom februara, i trajaće do prvog marta ove godine. Pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju u svoje ime i za svoj račun, a subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.
– Za sve korake koje imaju što se tiče podnošenja zahteva za subvencije, obnove gazdinstva kao i sve ostale, poljoprivrednici mogu slobodno da dođu i u prostorije Agencije za ruralni razvoj, s obzirom na to da su Poljoprivredna stručna služba i Agencija na istom zadatku i da bi izbegli gužve koje se stvaraju, istakla je Marina Maksimović.
Podsticaji se ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara. Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za podsticaje na portalu ePodsticaji.
Rok za prijavljivanje na konkurs za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom traje do utroška budžetskih sredstaga, a najkasnije do prvog novembra tekuće godine. Pravo prijave imaju punoletni, državljani Srbije, pojedinci, samohrani roditelji i parovi, mlađi od 45 godina. Procedura podrazumeva da podnosilac prijave samostalno pronalazi kuću sa okućnicom i obraća se lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se kuća nalazi, u saradnji sa kojom završava neophodnu proceduru. Maksimalna suma koja će se odobravati po prijavi je milion i dvesta hiljada dinara.
Kako je rekao Milan Milić iz Poljoprivredne stručne službe Sremska Mitrovica, poljoprivrednici mogu da traže povrat akcize na gorivo.
– Povraćaj je moguće ostvariti u iznosu od 50 dinara po litru do 100 litara po hektaru prijavljene površine. Postoji ograničenje u pogledu površine zemljišta koje se obrađuje, a gledaće se koliko je goriva potrebno za obradu zasejanih ili zasađenih površina zemljišta pod konkretnom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara. Da bi podneli zahtev za povrat akcize, poljoprivrednici će morati da poseduju i fiskalne račune na kojima će, kada je reč o poljoprivrednicima koji su fizička lica, stajati i broj poljoprivrednog gazdinstva i JMBG nosioca gazdinstva, objasnio je Milić.
Zahtev se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za agrarna plaćanja, u onlajn formi E-agrar.
A. D.
Foto: B. T.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.