25.01.2024.
Kultura

U GALERIJI „MIRA BRTKA“ U STAROJ PAZOVI

Izložba slika Ane Očovaj


Prva ovogodišnja izložba u Galeriji „Mira Brtka“ u Staroj Pazovi otvorena je u ponedeljak, 15. januara i donosi radove Ane Očovaj iz ovog mesta, koja se bavi naivnim slikarstvom. Na slikama dominiraju vesele i živopisne boje, na kojima se prikazuju narodni običaji i život Slovaka u ovom mestu. Najpre je počela da slika masnom bojom na tanjirima, od 2016. na platnu, ali i na mnogim drugim predmetima, na drvetu, čašama, bundevama i raduje je to, što joj se želja da ovo radi ispunila u poznim godinama, jer ljubav prema slikarstvu datira još iz detinjstva. Njeni likovi, među kojima je mnogo dece i mladih, uvek su u narodnoj nošnji, svečanoj ili radnoj.
Anini radovi se nalaze na svim kontinentima sveta, mnogo puta se predstavljala na kolektivnim izložbama, samostalno je izlagala u Zavičajnom muzeju u Rumi, a na prvoj samostalnoj izložbi u Galeriji „Mira Brtka“ Centra za kulturu Stara Pazova prikazuje 18 radova povezanih u jednu životnu priču, od rođenja do svadbe, preko poslova na njivi do druženja komšija na šoru.
Članica je Udruženja likovih umetnika Stara Pazova, koje je i organizator pomenute izložbe sa Centrom za kulturu, a otvarajući je, akademska slikarka Dragana Oluić je naglasila da je autorka ostala dosledna svom stilu.
Izložba je otvorena do prvog februara.
Z. K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.