Društvo, Izdvojena vest

POVODOM DANA SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE

Vatrogasci kao naši prvi saveznici

Tokom čitave protekle sedmice na teritoriji Srema, na centralnim trgovima, pripadnici vatrogasno spasilačkih jedinica organizovali su pokazne vežbe i taktičko – tehničke zborove. Građani su mogli da razgovaraju sa vatrogascima, razgledaju opremu i upoznaju se sa ovim plemenitim zanimanjem. Vatrogasci spasioci su uvek naša prva odbrambena linija u kriznim situacijama i prilike da se građani sa njima sretnu , kao ove na trgovima, izuzetno su važne da bi svaki stanovnik znao da može da se oseća bezbedno. Tome se uče i najmlađi.
U Sremskoj Mitrovici je 15. septembra prikazana vežba gašenja požara i spasavanja osoba iz objekta. Osim simulacije, prisutni su imali priliku da pogledaju vozila i opremu kojom raspolažu vatrogasci.
– Dan sektora za vanredne situacije, ujedno i slava svih vatrogasaca Srbije je 17. septembar, u nedelji koja prethodi tom danu organizuju se tehničko – taktički zborovi i pokazne vežbe na teritoriji čitave Srbije. Tako smo i mi na teritoriji naše nadležnosti, a to je Sremski upravni okrug, organizovali ovakve vežbe od ponedeljka do danas. Veoma je bitno da građani vide čime raspolažemo i kako možemo da pomognemo u svakom trenutku. Jedan od primera je bila i oluja tokom jula, izjavio je Nebojša Nikolić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici.
Građanima su podeljeni štampani materijali za postupanje u vanrednim situacijama i flajeri o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru.
– Učestvovali smo sa dva vozila, prvo je navalno vozilo, a drugo ima automehaničke lestve koje su bitne da bi se gasio požar sa visine. Veoma je bitno da vatrogasci – spasioci budu opremljeni najsavremenijim opremom da bismo mogli efikasno da učestvujemo u gašenju požara, rekao je Petar Dabić, vatrogasac – spasilac iz Sremske Mitrovice.
Kao i ranijih godina, u ovoj aktivnosti su najviše uživali najmlađi, koji su naučili da su vatrogasci u kriznim situacijama najveći saveznici.
Tako su na Gradski trg u Rumi izašli 14. septembra vatrogasci spasioci sa svojom opremom i vozili¬ma i održali taktičko tehnički zbor.
Kako saznajemo od komandira Vatrogasne jedinice Ruma Aleksandra Markovića, vatrogasci spasioci su pre toga bili u vrtiću gde je druženju sa njima i edukaciji prisustvovalo 124 rumska mališana.
– Cilj svega je da se stanovništvo upozna sa vatrogasci¬ma, kako radimo i kakvu opremu i tehniku imamo. Istovremeno, deca su se upoznala sa nama, saznala su šta radimo i da smo tu da bi u nekim teškim situacijama pomogli njima, kao i svim dru¬gim ljudi¬ma, kaže Aleksandar Marković.

Pripadnici Vatrogasne spasilačke jedinice Pećinci su na pećinačkom šetalištu, 12. septembra, povodom Dana Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, i slave vatrogasaca-spasilaca, izvršili taktičko-tehnički zbor.
Promotivna aktivnost pećinačke Vatrogasne jedinice imala je za cilj da upozna zainteresovane građane, kao i polaznike Predškolske ustanove „Vlada Obradović Kameni“ sa spremnošću i obučenošću vatrogasaca, kao i sa postupcima koje građani treba da preduzmu u vanrednim situacijama kako bi zaštitili sebe i svoju porodicu.

Komandir VSJ Pećinci Milan Stanić tom prilikom je edukovao najmlađe Pećinčane o tome kako treba da se ponašaju u vanrednim situacijama, kao i o tome kako da se ponašaju u slučaju izbijanja požara i bezbedno udalje od opasnosti, a deca su spremno odgovarala na njegova pitanja i nestrpljivo čekala da pokažu svoje likovne radove na temu „Vatrogasci“.
Pored toga, možda najveće uzbuđenje kod dece izazvalo je razgledanje vatrogasnog vozila i opreme, u čemu su im pomogli vatrogasci Dušan Tešić i Ognjen Stanić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.