Izdvojena vest, Poljoprivreda

BANOŠTORSKIM VINOGRADIMA

Vinograde u Banoštoru “greje dva sunca”

Berba grožđa u našoj zemlji najpre počinje na Fruškoj gori, tačnije u Banoštoru. Nakon održanih Dana grožđa, posetili smo vlasnike pobedničkog vina, rizling, a to je porodica Ačanski.
Rodni fruškogorski vinogradi u ovo doba godine odišu mirisom grožđa koje sanja da postane vrhunsko vino. U vinogradima porodice Ačanski zri i već se bere ono što će postati „božansko piće“. Vredne ruke užurbano pune korpe i vešto ne ostavljaju za sobom ni zrna.
Godina nije bila povoljna za proizvodnju grožđa, ali se mudrom agrotehnikom uspela izdići.
– Jako teška godina za vinograd. Kišno vreme donelo je puno vlage krajem maja, sve do polovine juna. Vinograd to ne voli, a to je bilo vreme cvetanja i teško smo se izborili da se izvrši oplodnja. Mnogo je zaštite trebalo uložiti. Međutim, ovo Miholjsko leto i toplo vreme utiču povoljno, tako da ono što je ostalo od grožđa, jer su prinosi manji, biće izuzetnog kvaliteta. Ovo nas je izvuklo. Merimo redovno procenat slasti i kad je pogodno, beremo. Mi smo dosta uspeli sačuvati vinograde uprkos svemu. Posle kiša, naišla je julska oluja. Izrušila nam je stubove, bilo je i grada. Lozu je to dosta oštetilo, vinograd je dugo bio u šoku, ali se povratio do zrenja grožđa, ispričao nam je Jovan Ačanski.

Posao u vinogradu je Ačanskima porodični. Jovan je na svoje dve kćerke i unučiće preneo ljubav prema grožđu i vinogradarstvu. Imaju i podrum, gde mogu da se degustiraju i pazare njihova vina. U ovo doba u vinogradima vrvi od sezonskih radnika, za koje kažu da je sve teže pronaći, ali su zadovoljni onima sa kojima sarađuju. U Banoštoru berba počinje prva, jer se kaže da banoštorske vinograde „greje dva sunca“.
– Imamo popodne refleksiju sa Dunava, pa je ovaj predeo vrlo povoljan za proizvodnju voća i vinove loze. Zato kažemo da naše vinograde greje dva sunca, jedno s neba, a drugo sa Dunava, objašnjava vlasnik vinograda.
Ačanski imaju pod lozom šest hektara, sorte italijanski rizling, otonel muskat, šardone i župljanka, od belih, a od crvenih frankovka i merlot, kao i muskat hamburg mirišljav i popularan na tržištu.

– Obrali smo rane sorte šardone i muskat otonel. Počeli smo da beremo hamburg. Loza je počela da crpi sokove iz grožđa, što smežurava grožđe, pa proveravamo i frankovku, kaže Jovan Ačanski.

A. Dražić
Foto: B. Tucaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.