12.06.2023.
Aktuelno

Uzrok još uvek nije poznat

Analize koje su dosad urađene u vrtiću nisu pokazale prisustvo salmonele, ali istraživanje nije završeno

Početkom meseca u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici šestoro dece je zadržano na lečenju zbog salmonele. Četvoro je pušteno na kućno lečenje posle nekoliko dana, jedno dete je pušteno devetog juna, a jedno je još uvek u bolnici, u vreme pisanja ovog teksta. Prema sumnjama roditelja, do zaražavanja salmonelom došlo je u Predškolskoj ustanovi „Pčelica“, a kako smatra jedna od majki, Nataša Tintor, prilikom konzumacije hrane u vrtiću, koja je deci poslužena dan pre pojave simptoma.
– Dete je za doručak u vrtiću imalo riblju paštetu, za užinu kornfleks sa mlekom i za ručak testeninu sa jajima i sirom. Znam za devetoro zaražene dece, ali troje nije bilo u bolnici na lečenju jer su imali blaže simptome. Sa nama u bolnici je još petoro dece ležalo iz vrtića iz tri različite grupe, iz istog objekta u „Orlu“. Moje dete je sada dobro, ali bilo je strašno, dve noći dete nije moglo da spava od bolova. Sve je počelo kada sam ga ujutru probudila i imao je bolove u stomaku zbog kojih nije otišao u vrtić. Posle dva, tri sata počela je dijareja i povraćanje, dobio je temperaturu. Odvela sam dete kod lekara, doktorica je rekla da je to stomačni virus. Sutradan su se nastavili simptomi, temperatura nije spadala, ja sam ga opet odvela kod lekara i ponovo je rečeno da je stomačni virus. Dobili smo uput da radimo nalaze i sa tim nalazima smo došli sutradan kod doktorice, ali opet je rekla da je stomačni virus. Vratili smo se kući, dete je i dalje povraćalo i imalo dijareju. Jedan dan je imao i krvavu stolicu. I narednog dana sam ga odvela kod lekara, tada je rečeno da dete mora u bolnicu. U bolnici su izvršene analize. Rezultate da je u pitanju salmonela smo dobili posle tri dana, javila sam u grupu, ali mi se niko iz vrtića nije obratio, sem jedne vaspitačice koja je pitala kako mi je dete. Najviše nam je zasmetalo, jer su se tek skoro prvi put oglasili javno iz vrtića. Mi očekujemo da nam kažu istinu, šta se desilo, kaže Nataša Tintor, majka petogodišnjaka koji je bio pet dana u bolnici zbog salmonele, od petka, drugog juna.
U ponedeljak, 12. juna na konferenciji za medije, povodom prethodnih događaja, obratila se direktorica PU „Pčelica“, Biljana Cvjetić.
– Kao direktor PU „Pčelica“ imam potrebu da obavestim sve roditelje, korisnike naših usluga, o rezultatima sanitarnih pregledazaposlenih iz vrtića „Leptirić“ koji su protekle nedelje poslati na vanredni sanitarni pregled po nalogu sanitarne inspekcije i svi rezultati su uredni. Takođe su uredni i svi rezultati briseva koji su uzeti sa radnih površina, sa posuđa, pribora, uređaja, tako da mogu da kažem da je sve u redu. Svakako da nam je svima u cilju da se otkrije uzrok zaražavanja dece iz vrtića. Takođe, uzorkovana hrana je u redu. Svi naši objekti imaju svoje kuhinje, namirnice se donose u vrtić od strane dobavljača i u vrtiću se pripremaju i serviraju deci. Za celu ustanovu su isti dobavljači. 29. maja na jelovniku za doručak je bila pašteta, za užinu bonžita i za ručak je bilo testo sa sirom i čorba od povrća. Testo sa sirom se priprema od testenine koja se obari, pa se pomeša sa jajima i sirom i zapeče u rerni na 200 stepeni. Tako smo isključili mogućnost zaražavanja putem hrane, jer se salmonela koliko je poznato uništava na 50 stepeni. To testo je pojedeno i nije ispitano, međutim ako se namirnice termički obrađuju na visokim temperaturama, salmonela ne može da se raširi na takav način, izjavila je Biljana Cvijetić.
Od 31. maja do devetog juna, potvrđeno je na konferenciji za novinare, dijagnostikovano je 46 dece sa lakšim gastrointestinalnim tegobama koje se manifestuju povraćanjem i dijarejom, a neka deca su imala i povišenu temperaturu.
– Naravno da se ne radi koprokultura svakom detetu koje ima te tegobe, daju se lekovi koji nisu antibiotici i uputstva za hidriranje deteta. Roditelju se kaže da ukoliko za 24 časa detetu ne bude bolje, da se jave ponovo da se proceni klinička slika deteta i u odnosu na to da se promeni terapija ili uputi dete na bolničko lečenje. Kod dece kod koje se klinička slika ne pobolja traži se koprokultura za koju je potrebno najmanje tri dana da se dobije nalaz, roditelji da ga donesu izabranom lekaru i dužni smo u roku od 24 sata da prijavimo u higijenski zavod ukoliko je nađena salmonela. Mi smo ukupno poslali sedam prijava, ali moram da napomenem to da se ne javljaju sva deca u dečji dispanzer, već kod privatnih lekara ili samostalno urade koprokulturu, izjavila je dr Milena Mitrović Koviljac načelnik Dispanzera za predškolsku decu.
Analize koje su dosad urađene u vrtiću nisu pokazale prisustvo salmonele, ali istraživanje nije završeno.
– U epidemiji salmoneloznog gastroenteritisa, koje je prijavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, prema našim podacima, registrovano je ukupno petnaestoro dece. Uzeti su brisevi radnih površina, ruku, uzorci hrane i naložen je od strane Pokrajinske sanitarne inspekcije vanredni sanitarni pregled. Ono što je trenutno gotovo i uredno je su brisevi radnih površina, dok su vanredni sanitarni uzorci i brisevi ruku u radu. Budući da su prijave kasno stigle u centar za kontrolu i prevenciju bolesti, te je istraživanje urađeno u kasnom toku epidemije, svi ti rezultati se moraju uzeti s rezervom. Istraživanje je u toku, javnost će biti blagovremeno obaveštena. Ono što će centar za kontrolu i prevenciju bosesti uraditi jeste detaljna obrada epidemije uz matematičko statističku obradu, takozvanu „case control“ studiju, kazala je dr Jasmina Jandrić Kočić zamenik PR Zavoda za javno zdravlje i navela da je od hrane uzorkovan pečeni pileći batak, sveža kokošija jaja i jedna gotova namirnica.

Aleksandra Dražić

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.