03.03.2022.
Sport

IVA VINKOVIĆ, BIVŠA KARATE ŠAMPIONKA, OSNIVAČ I TRENER KARATE KLUBA „SREM“ IZ SREMSKE MITROVICE

Znam kako se stvaraju karate šampioni

S vremena na vreme u sportskim novinskim stupcima pojavljuju se informacije o uspesima mladih karatista Karate kluba „Srem“ iz Sremske Mitrovice. Za osam godina postojanja prepoznatljivi su kao jedan od naših kvalitetnijih klubova u radu sa mlađim kategorijama. Prošle godine osvojili su pregršt vrednih medalja na raznim prvenstvima. Na otvaranju ovogodišnje takmičarske sezone, mladi mitrovački karatisti predvođeni trenerom Ivom Vinković vratili su se nedavno sa takmičenja iz Stare Pazove sa titulom najuspešnijeg kluba u Sremu. Na Prvenstvu Srema za poletarce, pionire i nade u konkurenciji dvadesetak klubova osvojili su ukupno 32 medalje, od čega čak dvadeset najsjajnijih odličja, deset srebrnih i dve bronzane medalje. Osvajači medalja plasirali su se na predstojeće Prvenstvo Vojvodine koje će se održati u martu. U klubu kažu da je realno nadati se novoj tituli najboljeg u pokrajini. Nova takmičarska postava koju čini desetak kadetkinja „Srema“ u aprilu će prvi put nastupiti na Kupu Vojvodine. Predstoje i nastupi na redovnim školskim prvenstvima. Za jun 2022. godine zakazano je Balkansko karate prvenstvo. Sva takmičenja imaju i karakter kvalifikacija za reprezentaciju Srbije u kojoj je trenutno osam članova KK „Srem“. Premda je prioritet u klubu dat radu sa mlađim kategorijama, u poslednje vreme stasava nekoliko uspešnih takmičara u starijim uzrasnim kategorijama. Posebnu grupu čine klinci predškolskog uzrasta okupljeni u školici „Karate kid“. Sa njima se u rade pripremni – korektivni karate treninzi sa prigodnim opšte fizičkim vežbama motoričkih i drugih sposobnosti.

Zlatna Irena

Mlada karatistkinja Irena Grujanić, učenica je Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici. Nosilac je plavog pojasa. Prošla godina za Irenu je bila posebno uspešna jer je osvojila zlatne medalje na svim takmičenjima. Na Balkanskom prvenstvu osvojila je zlato a postala je i državni prvak. Istim odličjem okitila se i kao deo kata tima KK „Srem“. Dobitnica je i drugih sportskih priznanja. Irena ima deset godina a karate trenira poslednje četiri godine. Na tatami podlogu prvi put je došla sa bratom u Ivinu karate školicu. Uz pregršt osvojenih medalja ostala je do današnjeg dana. Irena kaže da joj karate znači mnogo. Treninge vidi kao jednu prijatnu obavezu i na svaki dolazi sa zadovoljstvom.

– Iva nije strog trener već se trudi da nam na lep način prenese svoje znanje. Radujem se što od nje mogu mnogo da naučim, rekla je desetogodišnja Irena. Ova skromna devojčica svojom energijom, koordinacijom i samokontrolom gde god se pojavi oduševljava perfektnom demonstracijom ni malo jednostavnih karate kata, koje se obično izvode u starijim uzrasnim kategorijama.

Karate klub „Srem“ koji trenutno broji stotinak članova, osnovan je 2014. godine a u konkurenciji zvanične karate federacije Srbije nastupa od 2016. godine kada su prvi učenici osnivača kluba i bivše karate šampionke Ive Vinković savladali elementarne takmičarske veštine. Do današnjeg dana kroz klub je prošlo više od hiljadu klinaca koji su zajedno sa Ivom odrastali „upijajući“ znanja o karate tehnikama i zdravim životnom navikama. Nema sumnje da je i Iva kroz rad sa ovom decom sticala nova iskustva i „pekla“ svoje trenersko znanje.

Teško da bi Iva Vinković stigla do postojećih trenerskih rezultata da je verovala uobičajenim tvrdnjama kako uspešan takmičar teško može postati uspešan trener. Premda je nakon studija stekla zvanje diplomiranog pravnika, od svoje sedme godine ona je faktički odabrala karate kao svoj životni poziv, ostajući u njemu više od tri decenije. Od deteta izuzetnog talenta i osvajača medalja u najmlađim uzrasnim kategorijama Iva je kao nosilac majstorskog zvanja crni pojas – Treći dan, postala dvostruki nosilac svetskog i evropskog zlata, prvakinja Balkana, višestruko nagrađivani najbolji sportista i nacionalni karate trener. Na Fakultetu za sport u međuvremenu je stekla zvanje operativnog karate trenera i fitnes instruktora. Posle boravka u Novom Sadu vratila se u rodni grad sa željom da osnuje klub koji će se zvati upravo „Srem“. Iako je bila mala verovatnoća, pokazalo se da ovakvo ime ne nosi ni jedan od naših karate klubova. U trajanju ovog karate kluba i njegovim rezultatima Iva Vinković živi jedan od svojih najlepših snova.

– Oduvek sam maštala i nekako sam znala da ću imati svoj klub i da će se on zvati „Srem“. Pokazalo se da je ovo ime čekalo ostvarenje moje želje. Uživam u radu sa mladim karatistima. Mogu reći da me je svojevrstan inat motivisao da se posvetim trenerskom poslu jer nisam verovala nekim pričama i predrasudama da dobar takmičar ne može biti dobar trener. Zato i danas radim na tome da postanem bolji trener nego što sam bila takmičar i ubeđena sam – odnosno znam, da ću stvoriti svetskog ili evropskog prvaka. Sada već mogu da prognoziram i najavim da u klubu imamo nekoliko kadetkinja koja će pokazati da su najbolje na evropskom nivou. Ostaje da sačekamo dve tri godine da ova deca dovoljno stasaju i garantovano će pokazati još bolje rezultate i u drugim kategorijama, samouverena je bivša mitrovačka karate šampionka. Nastavljamo priču o karate sportu iz trenerske perspektive nekog ko je godinama pažljivo slušao svoje učitelje.

Uspeh u Inđiji

U subotu 26. februara 2022. godine u Sportskom centru u Inđiji održano je Školsko prvenstvo Vojvodine u karateu za osnovne i srednje škole u katama i borbama. Pod mentorstvom Ive Vinković nastupilo je 15 takmičara iz Karate kluba „Srem“ koji su osvojili ukupno 11 medalja, od čega tri zlata, tri srebra i pet bronzanih odličja.

Zlatnu medalju osvojili su: Dunja Berežni iz O.Š „Jovan Popović“, Irena Grujanić iz O.Š „Jovan Jovanović Zmaj“ i Helena Malbašić iz O.Š „Slobodan Bajić Paj“ u Manđelosu. Srebro su osvojile: Miona Murić iz O.Š „Jovan Jovanović Zmaj“, Branislav Lazarević iz O.Š „Sveti Sava“, i Nikolina Grubiša iz Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić“. Bronzane medalje su osvojile: Jovana Benak i Anđela Perović iz O.Š „Jovan Jovanović Zmaj“, Sara Starčevi i Elena Milošević iz O.Š „Jovan Popović“.

Osvajači medalja su ostvarili plasman na Državno školsko prvenstvo koje se održava narednog meseca. Dobar nadstup u katama zabeležile su i Žana Đurđević, Dunja Pavlović, Nevena Milovanović, Sara Glumac i Tamara Timić.

– Mogu reći da mi se, uprkos predrasudama o kojima sam govorila, trenerski posao učinio interesantan i za mene prilično lak. Karate je izuzetna sportska i borilačka veština i deca ga neminovno zavole. Mislim da sam u prednosti što kao bivša takmičarka dobro znam kako se mladi karatista oseća i kako mu treba prići. Tako im prenosim svoja znanja i ne osećam neki veći napor. Volim da procenjujem takmičara i nekad mi je dovoljan prvi kontakt da prepoznam talenat i perspektivu kod budućih karatista. Takođe, volim da analiziram protivnike i pronađem najbolji način da budemo bolji od njih. Svako takmičenje traži posebnu taktiku i organizaciju. Neki kažu da ja tome pristupam suviše predano i strastveno, ali je ne vidim drugačiji način – tako sam radila i u svojoj karijeri. Trudim se da naučim takmičara stvarima kojima su mene treneri učili. Mladi i neiskusni takmičari treba prvenstveno da očuvaju emotivnu stabilnost i kontrolu svojih emocija. Na primer, poželjno je da posle takmičarskog nastupa, bez obzira da li je pobedio ili izgubio, karatista zadrži isti izraz lica i time pokaže tu unutrašnju samokontrolu. To je teško, ali se vežbanjem može postići. Ja sam bila takav takmičar, kaže Iva Vinković koju smo zamolili da u mnoštvu uspešnih karatistkinja izdvoji nekoliko imena koja su nosioci klupskog uspeha a koja bi možda trebalo i zapamtiti. Priča o njima počinje od najmlađih poletarki Dunje Pavlović, koja je protekle godine bila druga na državnom prvenstvu i njene imenjakinje Dunje Berežnji koja je bila treća na prošlom Balkanskom prvenstvu. Ponos kluba svakako je i kata tim Karate kluba „Srem“ koje su prvakinje Balkana već drugu godinu za redom. Čine ga Miona Murić, Anđela Perović i Irena Grujanić. Miona ima već pet balkanskih medalja a Anđela Perović je u katama i borbama državni prvak, nosilac četiri zlata sa Balkanskog prvenstva. Od nedavno je u takmičarskoj postavi i prva mlađa seniorka Nikolina Grubiša koja je prethodno bila vicešampion države u katama. Interesantno je da se najtrofejnije karatistkinje „Srema“ nadmeću uglavnom u katama iako je njihova učiteljica karatea „borbaš“ . Po rečima Ive Vinković, kate tehnike početni su korak u savladavanju karate veštine i takmičari se tek u nešto starijem uzrastu opredeljuju da li će usavršavati i karate kontaktnu borbu. Inače je takmičarska kombinacija kata i borbi u verziji ovog karate saveza prilično zahtevna.

Dejan Mostarlić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.