18.11.2021.
Kultura

У БЕОЧИНУ ОТВОРЕНА 16. ИЗЛОЖБА „ПРАВОСЛАВЉЕ НА ИНТЕРНЕТУ“

Изложба која је постала бренд Беочина

У беочинском Дому културе у суботу, 13. новембра отворена је Међународна изложба фотографија „Православље на интернету“. Ова изложба, шеснаеста по реду, први пут је одржана под окриљем Фото савеза Србије. На конкурс, који је расписало Друштво љубитеља фотографије, филмских и видео остварења „Беофото“ из Беочина пристигло је преко 400 радова из девет земаља, Русије, Пољске, Аустралије, Бугарске, Северне Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Аустрије и, наравно, Србије. Стручни жири који су чинили Хаџи Миодраг Миладиновић, Жељко Ђурић и Војислав Луковић, за овогодишњу изложбу је одабрао 179 фотографија 69 аутора.

– Веома сам задовољан одзивом аутора на овогодишњу изложбу. Ово је прва изложба која се одржава под патронатом Фото савеза Србије. Жеља и нашег Друштва „Беофото“ и Фото савеза Србије је да ова изложба, која је већ традиционална, у правом смислу речи постане бренд Беочина. Мислим да смо уназад неколико година то и остварили. О нашој изложби се зна на сваком континенту, о њој се пише у Аустралији, у Пољској, нарочито код нас. Мислим да радимо добар посао у маркетиншком смислу и за цркву, али и за општину Беочин која је знала да препозна значај ове изложбе и финансијски помогла њену реализацију, рекао је на отварању изложбе Исмет – Иса Адемовски у име Друштва „Беофото“.

Овогодишњи лауреати за колекције фотографија су Марко Дозет, прва награда, Бранислав Бркић, друга награда, Милан Марковић, трећа награда. Похвале су добили Слободан Чавић, Милена Миленковић и Снежана Лерх. За појединачне фотографије прву награду је освојила Слађана Радовановић, другу Александар Јовановић, а трећу награду Николина Осмић, док су Јарослав Чаркијевич и Алекса Стојковић добили похвале.

Награду „Сава Драгојловић“ коју додељује Друштво „Беофото“ добио је Јан Вало.

Посетиоци могу изложбу погледати до 22. новембра, а награђене, похваљене и све прихваћене фотографије, као и комплетне досадашње поставке, доступне су на сајту www.beofoto.rs. Изложбу прати богат и лепо осмишљен каталог са преко 60 прихваћених фотографија, међу којима су награђене и похваљене. Издавач каталога је Друштво „Беофото“. Уредник каталог је Исмет Адемовски, а графички га је обликовао Иван Радумило.

С. Ћосић

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.