18.11.2021.
Ekonomija

ENERGETSKA EFIKASNOST

Subvencije za 214 građana

U holu Pozorišne sale u Staroj Pazovi, 9. novembra,  prvih sedamdeset korisnika iz staropazovačke opštine potpisalo je ugovore za sufinansiranje mera energetske efikasnosti u vrednosti od 20 miliona dinara. Sredstva su obezbedili nadležno Ministarstvo i Opština Stara Pazova.

Interesovanje je bilo veliko i čak 214 građana opštine Stara Pazova ispunilo je uslove po prvom javnom konkursu za zamenu stolarije, kotlova za grejanje, fasade i krova.

– Dodeljena sredstva mi mnogo znače i zahvaljujem se Opštini na subvencijama. Novac ćemo iskoristiti za uvođenje parnog grejanja. Dosad smo imali grejanje na peći na gas, rekla je prilikom potpisivanja ugovora Slavojka Tukelić.

Među građanima koji su dobili sredstva bila je i Slađana Mišković.

– Ovo su subvencije za moju majku koja je stara i značiće joj da ima ujednačeno grejanje, jer je naš kotao star 30 godina. Subvenicije su nam dobrodošle, smatra Slađana.

Za primenu mera energetske efikasnosti Opština Stara Pazova i Ministarstvo rudarstva i energetike su izdvojili 20 miliona dinara, istakao je prilikom uručivanja ugovora predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović. Maksimalno učešće lokalne samouprave i države je do 50 odsto ukupne vrednosti radova po prijavi, sa uračunatim PDV – om, a ostatak finansiraju sami građani.

– Kao Opština smo uspeli da maksimalni iznos od 10 miliona dinara opredelimo za ove namene. Ako uporedimo da je i Beograd na isti način sa 10 miliona dinara učestvovao, onda to samo govori o značaju izdvojenih subvencija i naporu lokalne samouprave da pomogne građanima. Mislim da će u narednoj godini to ići mnogo lakše i bolje. Energetska efikasnost je jako važna, pogotovo u ovoj eri krize. Očekujem nastavak ovog programa, kazao presdsednik Opštine Đorđe Radinović.

Finansijska podrška domaćinistvima u procesu energetske tranzicije biće nastavljena i u narednom periodu.

D.G.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.