18.11.2021.
Kultura

U BEOČINU OTVORENA 16. IZLOŽBA „PRAVOSLAVLJE NA INTERNETU“

Izložba koja je postala brend Beočina

U beočinskom Domu kulture u subotu, 13. novembra otvorena je Međunarodna izložba fotografija „Pravoslavlje na internetu“. Ova izložba, šesnaesta po redu, prvi put je održana pod okriljem Foto saveza Srbije. Na konkurs, koji je raspisalo Društvo ljubitelja fotografije, filmskih i video ostvarenja „Beofoto“ iz Beočina pristiglo je preko 400 radova iz devet zemalja, Rusije, Poljske, Australije, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Austrije i, naravno, Srbije. Stručni žiri koji su činili Hadži Miodrag Miladinović, Željko Đurić i Vojislav Luković, za ovogodišnju izložbu je odabrao 179 fotografija 69 autora.

– Veoma sam zadovoljan odzivom autora na ovogodišnju izložbu. Ovo je prva izložba koja se održava pod patronatom Foto saveza Srbije. Želja i našeg Društva „Beofoto“ i Foto saveza Srbije je da ova izložba, koja je već tradicionalna, u pravom smislu reči postane brend Beočina. Mislim da smo unazad nekoliko godina to i ostvarili. O našoj izložbi se zna na svakom kontinentu, o njoj se piše u Australiji, u Poljskoj, naročito kod nas. Mislim da radimo dobar posao u marketinškom smislu i za crkvu, ali i za opštinu Beočin koja je znala da prepozna značaj ove izložbe i finansijski pomogla njenu realizaciju, rekao je na otvaranju izložbe Ismet – Isa Ademovski u ime Društva „Beofoto“.

Ovogodišnji laureati za kolekcije fotografija su Marko Dozet, prva nagrada, Branislav Brkić, druga nagrada, Milan Marković, treća nagrada. Pohvale su dobili Slobodan Čavić, Milena Milenković i Snežana Lerh. Za pojedinačne fotografije prvu nagradu je osvojila Slađana Radovanović, drugu Aleksandar Jovanović, a treću nagradu Nikolina Osmić, dok su Jaroslav Čarkijevič i Aleksa Stojković dobili pohvale.

Nagradu „Sava Dragojlović“ koju dodeljuje Društvo „Beofoto“ dobio je Jan Valo.

Posetioci mogu izložbu pogledati do 22. novembra, a nagrađene, pohvaljene i sve prihvaćene fotografije, kao i kompletne dosadašnje postavke, dostupne su na sajtu www.beofoto.rs. Izložbu prati bogat i lepo osmišljen katalog sa preko 60 prihvaćenih fotografija, među kojima su nagrađene i pohvaljene. Izdavač kataloga je Društvo „Beofoto“. Urednik katalog je Ismet Ademovski, a grafički ga je oblikovao Ivan Radumilo.

S. Ćosić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.