08.04.2021.
Društvo

POMOĆ IZBEGLIM LICIMA U RUMI

Kuće za 15 porodica

Ugovori o kupovini seoskih kuća sa okućnicom, kao deo programa pomoći izbeglim licima, potpisani su 1. aprila u Gradskoj kući u Rumi.

U ovom, devetom po redu talasu Regionalnog stambenom programa,  Opština Ruma je potpisala ugovor sa Komesarijatom za izbegla i raseljena lica i Jedinicom za upravljanje projektima u javnom sektoru čija je vrednost 165.000 evra za otkup 15 seoskih kuća.

Podsetimo, Ruma je uključena u Regionalni stambeni program koji se realizuje u više gradova i opština u Srbiji, a u okviru kojeg se rešavaju stambene potrebe izbeglica u vidu otkupa seoskih kuća ili dodele građevinskog materijala.

– Kao i u prethodnom periodu, naša opština je učestvovala u ovom regionalnom projektu stambenog zbrinjavanja izbeglih lica, zajedno sa Komesarijatom u okviru projekta Evropske unije. Na konkurs koji smo mi raspisali i sproveli, prijavilo se 27 ljudi. Potpisali smo ugovor sa Komesarijatom u vrednosti 165.000 evra, sva sredstva donira Komesarijat, Opština nema učešća sem logističke podrške – kaže Slađan Mančić, predsednik Opštine.

Svaki ugovor podrazumeva 11.000 evra, od toga 9.500 evra za kupovinu kuće i 1.500 evra granta za građevinski materijal. Na ovaj način deset sela rumske opštine će dobiti nove stanovnike.

– Po potpisivanju ovih ugovora dobili smo obaveštenje od Komesarijata za izbegla i raseljena lica da su oni potpisali novi ugovor sa Evropskom unijom, dobili dodatna sredstva, tako da i ovih 12 lica, koja su ostala ispod crte, u narednom periodu će potpisati ugovor i dobiti ista sredstava, i rešiti svoje stambeno pitanje – ukazao je predsednik Mančić.

Među onima koji su potpisali ugovore su Nataša i Milorad Vladić koji su kuću kupili u Putincima.

– Imamo dvoje dece i konačno smo rešili naše stambeno pitanje. Posle kupovine, dobićemo i grant za renoviranje kuće. Izuzetno smo zadovoljni i hvala svima koji su nam u tome pomogli – kažu Vladići.

Marko i Željka Kulić su na potpisivanje ugovora doveli i svoju decu, šestogodišnjeg sina i kćerku koja ima deset meseci.

– Kupili smo kuću u Nikincima, blizu one u kojoj smo živeli kao podstanari. Jako smo zadovoljni što smo rešili naš stambeni problem, a ako bog da, možda će nas sada biti i više – rekao je Marko.

S. Džakula

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.