26.11.2020.
Kolumna: Mrtav ugao

MRTAV UGAO

Пилот епизода

Топло – хладно

Приближавамо се крају године и ситуација се лагано кристалише у фудбалским „лигама петице“. Сада је већ евидентно да је ово сезона пуна изазова и изненађујућих резултата и биће занимљиво видети да ли ће, и на који начин фаворити испунити очекивања.

У Енглеској многе екипе играју топло-хладно и још увек је незахвално издвајати фаворите. Тотенхем, којег са клупе предводи Мурињо, засада показује најконстантнији фудбал и заслужено је на врху табеле. Прошле суботе су звекнули Манчестер Сити са 2:0, иако су грађани доминирали у свим сегментима игре. Али то је Мурињо. И за то му треба скинути капу.

Иначе, мишљења сам, да је тренер Ситија, Гвардиола, пошаст која изједа савремени фудбал. Сваки његов меч за мене је казна за очи и искрено се радујем сваком киксу његове екипе. Тренутно су на средини табеле, као и Јунајтед и Арсенал, и свакако да су те три екипе највећа разочарања досадашњег тока енглеског првенства.

Треба издвојити и килаве партије Реала и Барсе у Шпанији, али тамо ће вероватно временом све доћи на своје. Тренутно је Сосиједад први а Барса 11. Леп призор ако мене питате.

У остале три најјаче европске лиге нема већих изненађења, а треба споменути италијански Милан, предвођен неуништивим Ибрахимовићем, који је коначно при врху табеле.

 

Рат саопштењима

Остаћемо још мало у фудбалским дешавањима. Морам да признам да ми је најлакше да пишем о приликама у нашем домаћем фудбалу. Не зато што га, не дај боже волим, већ зато што је непресушан извор сплетки, скандала, корупције, ривалитета и свађа. Као нека тв серија. Прошле недеље смо имали пилот епизоду потенцијалног блокбастера.

После кретенског пораза наше репрезентације од Шкотске, у јавности се појавило званично саопштење једног од нашиг најбољих играча у историји, Немање Видића. Иначе, нисам фан тих писмених просеравања на која су нас навикли Звезда и Партизан у последње време. Некако бих више волео да испратим неки фајт у тв дуелу или неку конференцију за новинаре.

Елем, Видара је оплео по Савезу и људима који га воде. Није човек написао ништа што ми већ не знамо, али је било лепо чути тако нешто од човека чије име нешто значи у нашем фудбалу.

Одмах после неколико сати, јавио се брат Пантела, иначе потпредседник Фудбалског савеза. Вероватно је чоеку било наложено да реагује и да напљује свог некадашњег колегу и саиграча. Подсетио је Пантела свог буразера Видића на све његове грешке, промашене и направљене пенале у дресу репрезентације. На крају му је замерио што није прихватио пружену руку и пристао да са остатком екипе у Савезу учествује у гробарењу српског фудбала.

Видићу су се придружили и Огњен Короман, Немања Матић и још неки виђенији људи у српском фудбалу. Нећу да улазим у мотиве Немање Видића зашто је сада решио да се огласи, и зашто су, у скоро исто време, кренули симултани напади на људе из Савеза од стране неких бивших репрезентативаца. Можда и они хоће функцију? Или су једноставно попиздели. Видећемо врло брзо.

 

Вечити на испиту

Кошаркашки клуб Црвена звезда се прилично добро сналази у Евролиги ове сезоне, мада их чека паклен пут уколико желе да уђу међу осам најбољих екипа. Чињеница је да Звезда има никад јачи тим, али није све тако сјајно и лагано за изабранике Саше Обрадовића.

У АБА лиги газе и ту нема већих проблема, али у Европи је јако тешко направити неки низ победа, с обзиром на то да је распоред утакмица прилично густ. Звезда је убола премију довођењем Џордана Лојда, тренутно најбољег стрелца Евролиге. Ни он јадан не зна како се затекао у Београду и игра за мању плату него прошле сезоне, али то је већ нека друга прича. Остаје само да Обрадовић некако уклопи Обрајанта у екипу па серија победа може да почне.

Са друге стране, Партизан се поштено напатио на почетку сезоне. После серије лоших резултата, тренер Шћепановић је добио ногу у дупе, а на његово место је постављен Сашо Филиповски, релативно непознат стручњак за наше прилике, који није добацио даље од АБА лиге.

Сада се Партизан коначно консолидовао, и почео да бележи важне победе у Еврокупу. У време док се буде штампао овај број М новина, одиграће се дерби у којем би требало да видимо добру и квалитетну кошарку. Добра ствар је и то што ће се играти без публике, тако да нећемо осетити онај горак укус после псовки, вређања и кошкања на трибинама, који су се често преливали и на терен.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.