25.06.2020.
Društvo

RUMA

Mali maturanti polagali završni ispit

Mali maturanti su u celoj Srbiji testove znanja polagali od 17. do 19. juna – prvo srpski jezik, potom matematiku i poslednji je bio kombinovani test koji obuhvata pitanja iz pet predmeta. Ove godine, svršeni osnovci su testove znanja polagali u potpuno drugačijim uslovima u odnosu na prethodne generacije.

Zbog i dalje proglašene epidemije koronavirusa, oni su testove polagali u učionicama, gde ih je bilo po devetoro, plus nastavnik, kao i po dva nastavnika u svakom hodniku. I pripreme su bile drugačije, radilo se kroz elektronsku nastavu na daljinu, a tek od početka juna su organizovana i pripremna predavanja za polaganje testova, opet sa ograničenim brojem učenika po učionicama, sa zaštitnim maskama i rukavicama.

U rumskoj opštini ima 468 svršenih osmaka, dok srednje škole imaju slobodnih 510 mesta za upis. Međutim, jasno je da se za neka zanimanja i smerove javlja znatno veći broj učenika, pa je i konkurencija veća, a za neke smerove gotovo da i nema zainteresovanih učenika. Zato je izuzetno važan i broj poena koje će budući srednjoškolci osvojiti na ovim testovima.

Poslednjeg dana testiranja, razgovarali smo sa rumskim malim maturantima kako bismo saznali da li su testovi bili teški, kako su se pripremali i kakvi su im dalji planovi. Dragan Janković kaže da je za njega matematika bila malo teža.

– Kombinovani test mi je bio lak i to sam najbolje uradio. Imali smo organizovanu i pripremnu nastavu u školi. Vrlo dobar sam đak i planiram da upišem rumsku Gimnaziju, opšti smer, a planiram posle toga da nastavim školovanje – kaže za naše novine Dragan.

– Meni je najteža bila matematika, očekujem da ću tu osvojiti 14 ili 15 bodova. Imali smo pripremnu nastavu u školi, išao sam redovno, učili smo baš dosta. Planiram da upišem Gimnaziju, opšti smer, više mi leže prirodni predmeti – rekao nam je Miloš Radulović, koji u svojim svedočanstvima ima sve petice i „Vukovu“ diplomu.

Aleksandra Lukić kaže da nisu bila previše naporna ova tri dana testiranja.

– Meni je najteži bio kombinovani test, a matematika je bila najlakša, išla sam malo i na privatne časove iz matematike, hemije i fizike, kao i na pripremne časove u školi. Mislim da bi bilo lakše da smo imali standardnu nastavu, mnogi nisu radili onoliko koliko bi radili da se išlo u školu – kaže Aleksandra koja bi želela da upiše ekonomski smer u SSŠ „Branko Radičević“.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.