19.12.2019.
Poljoprivreda

ПРЕЗЕНТАЦИЈА КРЕДИТНИХ ЛИНИЈА РАЗВОЈНОГ ФОНДА ВОЈВОДИНЕ

Заинтересовани пољопривредници

Представници Развојног фонда АП Војводине одржали су 10. децембра, у згради Општине Пећинци, презентацију кредитних линија намењених регистрованим пољопривредним газдинствима, правним лицима и предузетницима. Презентација је организована у сарадњи са пећиначком Општинском управом, Канцеларијом за локални економски развој и Удружењем пољопривредних произвођача општине Пећинци, а представљено је укупно 13 кредитних линија Фонда – седам за пољопривреднике и шест за правна лица и предузетнике.

По речима Дејана Славујевића из Развојног фонда АП Војводине, пећиначким пољопривредницима су најинтересантинији били кредити за куповину земљишта и инвестициони кредити. Реч је о изузетно повољним дугорочним кредитима на седам година са каматом од 2 и 3 процента на годишњем нивоу и грејс периодом од једне и две године.

– Инвестициони кредит намењен је улагањима у пољопривредну производњу попут набавке нове и половне механизације, набавке приплодних грла, изградње силоса, адаптације пољопривредних објеката, набавке пчелињих матичних јата, практично свега што је потребно за унапређење пољопривредне производње, осим куповине земљишта које је издвојено као посебна кредитна линија. Посебну кредитну линију издвојили смо и за развој етно, еко и риболовног туризма, где корисник враћа само главницу, док трошкове камате и обраде кредита сноси Покрајински секретаријат за туризам. Исти је случај и са кредитном линијом за набавку опреме за наводњавање, где корисник, такође, враћа само главницу, док трошкове камате и обраде кредита сноси Покрајински секретаријат за пољопривреду, рекао је Славујевић и додао да су кредитне линије током целе године отворене за аплицирање, као и да средстава има довољно, јер је за ову годину опредељено 2,5 милијарде динара, од чега је до сада утрошено 800 милиона.

Процес аплицирања за средства је максимално поједностаљен, тако да корисник може све да заврши једним одласком у седиште Фонда у Новом Саду.

–Након што потенцијални корисник телефонски контактира Фонд и да потребне податке, за један дан добија бесплатну прелиминарну анализу, након чега представници Фонда излазе на терен ради попуњавања упитника, а корисник у Нови Сад долази само на потписивање уговора. Потрудили смо се да будемо максимално ефикасни и да смањимо утрошак времена сваког потенцијалног корисника, каже Славујевић.

Он је похвалио интересовање које су пећиначки пољопривредници показали на презентацији кредитних линија и подсетио да је општина Пећинци претходних година била у првих пет Војвођанских општина по броју реализованих кредита.

Задовољна одзивом била је и председница Удружења пољопривредних произвођача општине Пећинци Маријана Панић, која је нагласила добру сарадњу и ефикасну комуникацију између Удружења и пољопривредника.

– Најава презентације објављена је на званичном сајту Општине Пећинци, а пољопривреднике смо обавестили и путем нашег СМС сервиса који тренутно има око 800 корисника. Нама је циљ да наши пољопривредници благовремено буду обавештени о могућностима које им се пружају када су у питању повољне кредитне линије и да те могућности максимално искористе. На презентацији су добили контакте Фонда што ће им значајно олакшати аплицирање за средства, а помоћ око додатних информација и прикупљања потребне документације могу добити и у просторијама нашег Удружења у Пећинцима, рекла је Панић и изразила задовољство што је међу четрдесетак посетилаца презентације било много припадница лепшег пола, које су, како је рекла, више него икада показале намеру да искористе могућности које им пружа Развојни фонд.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.