19.12.2019.
Kultura

GALERIJA SLIKA „SAVA ŠUMANOVIĆ“

Sava iz ugla žanr-slikarstva

Život i rad istaknutog srpskog slikara Save Šumanovića i dan-danas je velika inspiracija svima onima koji istražuju i tumače mnoge segmente njegovog stvaralaštva. Upravo, tome i jeste posvećena izložba pod nazivom: „Između stvarnosti i vizije žanr-slikarstvo Save Šumanovića“, koju je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Ovim događajem je nastavljeno predstavljanje bogatog umetničkog fonda Galerije slika „Sava Šumanović“. Izložbu je otvorila direktorka Galerije Vesna Burojević, koja je podsetila na značaj stvaralaštva Save Šumanovića, a potom je objasnila i razloge za najnoviju postavku.

– Otvaranjem tematske izložbe „Između stvarnosti i vizije žanr-slikarstva Save Šumanovića“ zaokružili smo ovu kalendarsku godinu. Po prvi put smo organizovali ovakvu izložbu jer su žanr-scene bile zapostavljene u slikarstvu Save Šumanovića. U planu je da svake godine predstavimo po jedan segment naše bogate zbirke. Ove godine smo se dogovorili sa koleginicom Milanom Kvas, upravnicom Spomen zbirke „Pavle Beljanski“, da ona bude autor ove analize. Žao nam je što nije izloženo više slika, ali prostor nas ograničava. Ovih 26 slika, predstavljaju ono što je Šumanović na kraju života stvarao. To su žanr-scene koje, između ostalog, predstavljaju ono što je on video iz svoje kuće, dvorišta, u ulici. Zabeležio je i radove, kao i dokolicu. Izložbu prati i katalog u kome se nalazi analiza koju je uradila Milana Kvas – istakla je Vesna Burojević.

Izložba obuhvata period od 1938. do 1941. godine i tu se uočava kako je Šumanović doživljavao Šid, svoje meštane, okolinu Šida. Ovaj period je nešto manje pominjan u dosadašnjoj literaturi.

– Dela koja su nastala u Parizu 1929. godine u direktnoj su vezi sa delima koje radi deset godina kasnije, tako da „šidski period“ ne počinje 1930. Godine, kada se umetnik vraća u rodni grad, već se konceptualno i po stilu javlja još te poslednje godine u Parizu. Tematske celine su žanr-integrisani pejsaž, radovi u polju, scene koje te radove prikazuju uveličane, scene šidskih ulica, scene odmora i radovi u domaćinstvima – rekla je Milana Kvas.

Ovo je prva stručna analiza slika sa motivima iz svakodnevnog života Save Šumanovića.

D. Popov

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.