19.12.2019.
Ekonomija

SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA

Usvojen predlog rekordnog opštinskog budžeta

Trend povećanja budžeta u rumskoj opštini se nastavlja treću godinu zaredom, tako da je Opštinsko veće, na sednici održanoj 10. decembra, usvojilo predlog da budžet za narednu godinu bude rekordnih 2.233.686.627 dinara. Kako je objasnila Marijana Kolondžija, šefica Odeljenja za finansije, privredu i poljoprivredu, u strukturi prihoda najveće učešće imaju prihodi od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke, 901 milion dinara ili 40,88 procenata, a u toj sumi je najveći porez na zarade koji je planiran u visini od 720 miliona dinara. Slede prihodi od poreza na imovinu u iznosu od 418 miliona dinara ili 18,97 procenata, dok su treći transferi sa drugih nivoa vlasti koji su planirani u visini od 231 milion dinara.

– Kod rashoda, po programima, najviše je planirano za opšte usluge lokalne samouprave, 387,2 miliona dinara. Za program organizacije saobraćaja i saobraćajne infrastrukture planirano je ukupno 361,9 miliona dinara, a gotovo 160 miliona dinara samo u delu za popravku i održavanje ulica, dok je u programu energetske efikasnosti za nastavak gradnje kotlarnice u „Tivolu“ planirano 39,6 miliona dinara, a za novu gasnu kotlarnicu za naselje „Solidarnost“ 120 miliona dinara – istakla je Marijana Kolondžija.

Slađan Mančić, predsednik Opštine, govoreći o predlogu budžeta za narednu godinu, ukazao je da je budžet dobar, izbalansiran, realan, razvojni, a pri tome ima i socijalnu komponentu. Takođe, budžet pokazuje, što jeste i najbitnije, da se nastavlja trend razvoja rumske opštine, da se opština izgrađuje i uređuje, ali i da se poboljšava kvalitet života svih građana.

– Zbog investicionih projekata koje sufinansiramo i koje planiramo da sprovedemo iz sopstvenog budžeta i sopstvenih sredstava, ali i zbog niza projekata za koje ćemo tražiti podršku sa viših nivoa vlasti, ovaj budžet je, pre svega, razvojni. Sa druge strane, izdvajanja u socijalnoj oblasti su ostala ista, a pažnju zavređuje činjenica da se iste ili više sume novca odvajaju za sport, zdravstvo, školstvo, za sve ono što naše građane i našu decu čini srećnijim, obezbeđuje im bolje uslove za odrastanje, razvijanje i učenje. U Rumi je već nekoliko godina vrtić potpuno besplatan za svu decu, a ove godine smo obezbedili besplatne udžbenike za sve prvake i učenike iz socijalno ugroženih porodica. Iduće godine će svi učenici, od prvog do osmog razreda dobiti besplatne udžbenike. Za ove namene smo obezbedili 35 miliona dinara – istakao je Slađan Mančić.

Pored izgradnje druge kotlarnice u naselju „Solidarnost“ koju lokalna samouprava kompletno finansira sa 120 miliona dinara, najavljen je još jedan veliki projekat kompletne rekonstrukcije ulica 15. maj i 15. avgust.

– Ukupna vrednost projekta je 320 miliona dinara, a mi učestvujemo u sufinansiranju sa 120 miliona dinara. Dobili smo uverenje iz Uprave za kapitalna ulaganja da ćemo na konkursu dobiti podršku za realizaciju tog projekta, koji će u velikoj meri poboljšati putnu infrastrukturu u ove dve ulice, koje su posle Glavne, najprometnije, ali su i najbrža veza od Iriga ka centru grada ili ka Sremskoj Mitrovici. Revitalizacijom te dve ulice napravićemo još jedan iskorak u uređenju putne infrastrukture u našem gradu, kako u smislu bezbednosti, tako i estetike – rekao je predsednik Mančić.

Na ovoj sednici, kao prateći deo odluke o budžetu, usvojen je i predlog kadrovskog plana Opštinske uprave i Opštinskog pravobranilaštva, koji je isti kao što je bio i prošle godine.

– Imamo sada samo smanjenje broja zaposlenih na neodređeno vreme sa 124 na 121, zbog odlaska zaposlenih u penziju. Prema odluci o maksimalnom broju zaposlenih na nivou lokalne samouprave, Opštinska uprava ima pravo na 130 ljudi, a videćemo kako će biti sledeće godine u kontekstu kontrolisanog zapošljavanja, kako je najavila Vlada Srbije. Ukoliko bude određenih saglasnosti za zapošljavanje, menjaćemo Kadrovski plan – rekao je Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave.

S. Džakula

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.