19.12.2019.
Društvo

POČELA IZGRADNJA NOVOG VRTIĆA U LAĆARKU

Položen kamen temeljac

Kamen temeljac za izgradnju nove zgrade vrtića u Laćarku svečano su 16. decembra položili ministar prosvete Mladen Šarčević i zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović. Objekat vrtića „Čuperak“ je montažni, datira iz 1974. godine i nema dovoljno kapaciteta za smeštaj dece od tri do šest godina. Nova zgrada vrtića će se prostirati na preko hiljadu metara kvadratnih, a ukupna vrednost radova je 105 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena kroz projekat Svetske banke. Ministar prosvete Mladen Šarčević je tom prilikom istakao da je ovo treći veliki projekat koji se tiče ulaganja u obrazovanje u Sremskoj Mitrovici.

– Izgrađen je novi objekat Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Mačvanskoj Mitrovici, u toku je izgradnja nove zgrade Osnovne škole „Jovan Popović“, a sada počinje i izgradnjom novog vrtića u Laćarku. Ovo je prvi objekat koji se gradi iz sredstava opredeljenih za povećanje kapaciteta predškolskih ustanova u Srbiji. Čak 35 opština i gradova u Srbiji je ispunilo kriterijume Svetske banke za ovaj projekat. Spremnost lokalne samouprave u Mitrovici je bila bolja u odnosu na ostale, tako da smo projekat proširenja kapaciteta predškolskih ustanova započeli upravo u Laćarku. Sledeći su Novi Pazar, Doljevac i Žitorađa. Naš cilj je da ovim projektom obuhvatimo decu uzrasta od tri do šest godina i da procenat tog obuhvata bude 86 posto, rekao je Mladen Šarčević, koji je dodao da je za narednu godinu iz budžeta Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj izdvojeno 60 posto više sredstava za investicije.

– Prvi put ćemo, i to u toku naredne godine, pregovarati za novih 95 miliona evra za izgradnju zgrada novih fakulteta i za 32 miliona evra za gradnju studentskih stanova. To je veliki novac koji pokreće novi ciklus za visoko obrazovanje, inženjere, IT stručnjake, izjavio je Šarčević.

Svetlana Milovanović je izrazila zadovoljstvo jer će se izgradnjom novog vrtića u Laćarku najzad rešiti problem smeštajnog kapaciteta i liste čekanja pri upisu.

– Novi objekat je zaista preka potreba, jer u starom objektu nema dovoljno prostora za svu našu decu. Zasad ih u ovoj školskoj godini ima 160, dok su tri predškolske grupe smeštene u OŠ „Triva Vitasović Lebarnik“, a postoji i lista čekanja prilikom upisa. Izgradnjom novog objekta, ti problemi će se rešiti. Predviđeno je da se stari objekat vrtića rekonstruiše, a u njega bi bila smeštena predškolskog uzrasta. Mi kao lokalna samouprava bi trebalo da napravimo projekat za staru zgradu vrtića, a radove bi trebalo da finansira Ministarstvo prosvete, rekla je Svetlana Milovanović i dodala da će novi objekat spratan, imaće šest učionica-spavaonica, a da je predviđen rok za završetak radova novembar 2020. godine.

Z. Popović

foto: B. Tucaković

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.