25.11.2019.
Aktuelno

SREMSKA MITROVICA

Javno čitanje drame Fleischman

 

U utorak, 3. decembra sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović“ održaće se javno čitanje drame Fleischman koju je napisao Stefan Tajbl. Ovaj događaj biće održan u duhu obeležavanja sedamdeset pet godina od oslobođenja Sremske Mitrovice u Drugom svetskom ratu.

Drama se dešava u Sremskoj Mitrovici i odvija se paralelno 1941. i 2001. godine u kući i lokalu jevrejske porodice Flajšman, koji i danas stoje na Žitnom trgu. Iako inspirisana istinitim i Mitrovčanima veoma poznatim događajima, lica i dešavanja u ovoj drami izmenjeni su u onoj meri kako bi se uveli u dramske tokove i motivisali dramsku radnju. Dok se 1941. odvija rat i donosi smrt, u poznatom „Flajšanovom podrumu“, a sve preko nejakih pleća mlade Jevrejke Aske Flajšman, 2001. se na istom mestu, na pragu novog veka, rađa novi život i snaga, kada dva mladića pokušavaju da otvore kafić i obezbede ličnu egzistenciju.

Javno čitanje je forma koju mitrovačka publika nije mogla često da vidi i predstavlja oblik pozorišnog čina, kada glumci izvode komad čitajući ga pred publikom, što često rade Pozorište „Promena“ i Akademija umetnosti u Novom Sadu, gde se ovakav vid izvođenja odomaćio kao veoma uzbudljiv i propraćen.

Dramsko čitanje je režirao novosadski reditelj Nemanja Leković, producent je Milica Milićević sa Akademije umetnosti, a čitaju glumci iz Sremske Mitrovice i studenti Akademije umetnosti Novi Sad: Nikola Janošević, Jelena Lončar, Aleksandar Sarapa, Aleksandra Pejić, Uroš Mladenović, Srđan Kner.

Ulaz je slobodan, a svi zainteresovani građani se pozivaju da prisustvuju ovom događaju sledećeg utorka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.