25.11.2019.
Izdvojena vest

DOKTORKA MIROSLAVA ŠEVO

Vakcina je najbolja prevencija protiv gripa

Grip, ili stručno rečeno influenca, uvek je kod nas shvatan neozbiljno i to used manjka zdravstvene kulture i navika. Često se dešava da većina zaraženih ljudi “hrabro“ preleži grip, takoreći, na nogama, zaboravljajući da virus gripa tako šire dalje. Društvene i radne aktivnosti prestaju onog trenutka kada osoba dobije visoku temperaturu. Virus se lako prenosi i uglavnom počinje u februaru, kulminira u martu i završava se u aprilu. Zaražena osoba može preneti virus gripa kijanjem, kašljanjem, rukovanjem. Stručnjaci navode da se epidemije influence javljaju svake godine na globalnom nivou i to usled velikog zaraznog i mutogenog potencijala virusa i da je zbog toga potrebno edukovati stanovništvo o merama prevencije protiv virusa influence, samoj bolesti, kao i o tome kako prepoznati simptome da bi se na vreme započelo lečenje. Preventivna mera protiv gripa, i jedina po rečima stručnjaka, jeste vakcina protiv gripa, koja je u Srbiji prisutna poslednjih nekoliko godina.

Ove godine je u mitrovački Dom zdravlja distribuirano ukupno  3450 doza vakcina protiv gripa, a prema rečima direktorke Doma zdravlja dr Miroslave Ševo, reč je o četvorovalentnoj vakcini.

– Vakcinacija je u potpunosti završena, iskorišćene su sve doze, koje su predviđene planom Instituta za javno zdravlje „Batut“. Pored toga, svaki sugrađanin koji želi da se vakciniše protiv gripa sada to može uraditi o svom trošku, rekla je dr Ševo.

Ona je dodala da se vakcinacija najpre preporučuje takozvanoj osetljivoj grupi pacijenata.

– Vakcinacija se preporučuje deci od 6 meseci pa nadalje, trudnicama, starijima od 65 godina kao i svim hroničnim bolesnicima. Najbolje vreme za vakcinaciju je polovina oktobra. Za razvijanje imuniteta je potrebno tri do četiri nedelje, navela je dr Miroslava Ševo.

Dr Miroslava Ševo, takođe, ističe da je posle vakcinacije protiv influence moguća infekcija drugim respiratornim virusima.

– U retkim slučajevima osoba može da ne razvije imunitet protiv virusa gripa, ali ako pacijent i oboli, imaće mnogo blaži oblik influence i neće biti vitalno ugrožen, istakla je dr Ševo, koja dodaje da je ove godine veća odaziv pacijenata na vakcinaciju protiv gripa, a to objašnjava pozitivnom kampanjom zdravstvenih radnika.

Grip obično započinje iznenada: javljaju se jaki bolovi u mišićima i zglobovima, groznica, visoka telesna temperatura, suvi kašalj, bolovi iza očiju i glavobolja, a lečenje traje od sedam do deset dana.

Z. Popović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.