26.09.2019.
Kolumna: Četke & Metle

SADA & OVDE

„Трудим се да не тупим“

Наслов је заправо преузет из интервјуа који је познати писац дао једним дневним новинама. Интервју је прилично дугачак, а писац није „моја шољица чаја“ тако да га нисам пажљиво прочитала, тек прелетела, али наслов је одличан. За колико људи у вашој околини можете рећи да не тупе? Да ли сами себе некад ухватите у тој дисциплини? Тупите ли колегама, деци, комшијама, пријатељима? Тупити човек може о свему и свачему, тупити може дуго, тупити може свима које зна, под условом да они хоће да га слушају. Некад ми тупимо, некад смо жртве тупаџија, тј. оних који тупе. Сад, да ли је тупаџија онај који тупи или је тупаџија једноставно туп човек. Пре ће бити ово друго, а онај који тупи је давеж.

Немам више времена за оне који тупе. Било да ми тупе уживо или преко телевизије. Са годинама наталожи се и мало мудрости за препознати тупљење, али и мало више нестрпљења. Што кажу, фитиљ се скрати.

А о чему бих ја овде могла писати, а да не тупим? Рецимо о ненормалним појавама. Сад, шта је нормално, шта ненормално зависи од угла гледања, али постоје ипак неке опште прихваћене линије које одвајају прво од другог. Те линије су помало испрекидане у Србији 21. века, али ’ајде да кажемо да постоје. Не бих да тупим, али зар је нормално да се паркинг у Сремској Митровици не плаће испред тржног центра, а плаћа се испред Болнице и Дома здравља? Не бих да тупим, али зар је нормално да затвореници имају бесплатан доручак, ручак, вечеру, а родитељи за децу у вртићима морају да плаћају? Ето вам само два питања, па дајте тачан одговор ако знате. Наравно, сви ће рећи „није нормално“, а на питање за што је ипак тако тешко да ћемо добити неки сувисли одговор. ’Ајд ово друго и некако, мислим затворенике мораш хранити, кад си их већ затворио, то све државе раде. Не можеш их пустити да умру од глади. Али, зар по тој логици не треба и деци у школама и вртићима дати бесплатну ужину, кад си их већ натерао да иду у школу? Ако наставим овако нећу бити давеж, већ обичан тупаџија. А само тупаџија може да се пита што пред тржним центром можеш бадава да паркираш ауто, а пред Болницом не? Тупаџије могу да поставе још гомилу глупих питања, а давежи на њих нек одговарају. Ја сад лепо овде завршавам.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.