26.09.2019.
Društvo

U GOLUBINCIMA DODELJENI STANOVI ZA IZBEGLIČKE PORODICE

Predahnuti na svome

Trideset izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, sa prebivalištem na teritoriji opštine Stara Pazova tokom protekle nedelje uselilo se u novoizgrađene stanove u Golubincima. Svečanom uručivanju ključeva prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i predstavnici Delegacije EU u Srbiji, UNHCR-a i Komesarijata za izbeglice i migracije.

Stevo Belić je silom prilika 1. maja 1995. sa roditeljima, bratom i dve sestre izbegao iz Zapadne Slavonije, a 24 godine kasnije konačno se sa suprugom i još dvoje dece skućio u Golubincima.

– Dobili smo novi dom u kojem će moja deca, oboje osnovci, moći da rade domaći i druže se sa vršnjacima, a supruga i ja konačno da predahnemo na svome – rekao je Belić. Pored Belića, još 29 porodica koje su izbegle iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske uselilo se u novoizgrađene stanove u Golubincima.

Opština Stara Pazova obezbedila je sredstva za komunalnu infrastrukturu i obezbeđivanje zemljišta. Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova uručio je ključeve novih stanova.

– Stara Pazova je otvorila svoja vrata za sve ljude koji su nesrećno morali da napuste svoje domove. To potvrđuje i veliki broj ljudi, koji je došao u naše krajeve i upravo ovde našao mesto za svoj život i svoju budućnost, za svoju decu koja će ostati ovde da žive, rade i stvore svoje porodice – istakao je Radinović.

Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa koji se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a gradnja je finansirana sredstvima Evropske unije i još 14 zemalja u iznosu od blizu 737 hiljada evra.

Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova je rekao da naša država posvećeno radi na pružanju pomoći i zbrinjavanju svih izbeglih sa prostora bivše Jugoslavije.

– Obezbeđena su sredstva za rešavanje stambenih potreba za više od 7.000 izbegličkih porodica. U okviru ovog programa, dodeljeno je blizu 3. 800 stambenih jedinica, a u toku je dodela više od 200 paketa građevinskog materijala i skoro stotinu seoskih kuća – rekao je ministar Dačić.

Regionalni stambeni program predstavlja višegodišnju borbu Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koja se tiče obezbeđivanja trajnih stambenih rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

S. Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.