26.09.2019.
Kolumna: Četke & Metle

SADA & OVDE

„Trudim se da ne tupim“

Naslov je zapravo preuzet iz intervjua koji je poznati pisac dao jednim dnevnim novinama. Intervju je prilično dugačak, a pisac nije „moja šoljica čaja“ tako da ga nisam pažljivo pročitala, tek preletela, ali naslov je odličan. Za koliko ljudi u vašoj okolini možete reći da ne tupe? Da li sami sebe nekad uhvatite u toj disciplini? Tupite li kolegama, deci, komšijama, prijateljima? Tupiti čovek može o svemu i svačemu, tupiti može dugo, tupiti može svima koje zna, pod uslovom da oni hoće da ga slušaju. Nekad mi tupimo, nekad smo žrtve tupadžija, tj. onih koji tupe. Sad, da li je tupadžija onaj koji tupi ili je tupadžija jednostavno tup čovek. Pre će biti ovo drugo, a onaj koji tupi je davež.

Nemam više vremena za one koji tupe. Bilo da mi tupe uživo ili preko televizije. Sa godinama nataloži se i malo mudrosti za prepoznati tupljenje, ali i malo više nestrpljenja. Što kažu, fitilj se skrati.

A o čemu bih ja ovde mogla pisati, a da ne tupim? Recimo o nenormalnim pojavama. Sad, šta je normalno, šta nenormalno zavisi od ugla gledanja, ali postoje ipak neke opšte prihvaćene linije koje odvajaju prvo od drugog. Te linije su pomalo isprekidane u Srbiji 21. veka, ali ’ajde da kažemo da postoje. Ne bih da tupim, ali zar je normalno da se parking u Sremskoj Mitrovici ne plaće ispred tržnog centra, a plaća se ispred Bolnice i Doma zdravlja? Ne bih da tupim, ali zar je normalno da zatvorenici imaju besplatan doručak, ručak, večeru, a roditelji za decu u vrtićima moraju da plaćaju? Eto vam samo dva pitanja, pa dajte tačan odgovor ako znate. Naravno, svi će reći „nije normalno“, a na pitanje za što je ipak tako teško da ćemo dobiti neki suvisli odgovor. ’Ajd ovo drugo i nekako, mislim zatvorenike moraš hraniti, kad si ih već zatvorio, to sve države rade. Ne možeš ih pustiti da umru od gladi. Ali, zar po toj logici ne treba i deci u školama i vrtićima dati besplatnu užinu, kad si ih već naterao da idu u školu? Ako nastavim ovako neću biti davež, već običan tupadžija. A samo tupadžija može da se pita što pred tržnim centrom možeš badava da parkiraš auto, a pred Bolnicom ne? Tupadžije mogu da postave još gomilu glupih pitanja, a daveži na njih nek odgovaraju. Ja sad lepo ovde završavam.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.