31.01.2019.
Poljoprivreda

СТЕЈАНОВЦИ: ДРАГИШИ КОВАЧЕВИЋУ ПРВА СРЕДСТВА ИЗ ИПАРД-А

Набавка машине за бербу вишања

Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији, Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде и Слађан Манчић, председник румске општине присуствовали су 25. јануара у Стејановцима, првој додели решења о исплати ИПАРД средстава Драгиши Ковачевићу, власнику шест хектара засада вишања, који је средства добио за куповину машине за брање вишања и шљива. Ова машина обере три стабла у минуту и замењује 200 радника.

– Конкретно, моје газдинство се бави производњом вишње и аплицирао сам за средства, у јануару прошле године за ИПАРД средства. За годину дана цео тај процес је завршен, тако да ми је 25. јануара уручено решење о исплати средстава. Процедура уопште није била компликована, у току ових годину дана имао сам пет контрола, без икаквих претераних захтева, ништа није било компликовано. Ја бих свакоме препоручио, ако имају потребе и могућности, да уђу у ову причу, јер средства која се и враћају, су значајна. Ради се о повраћају 60 одсто од основне цене инвестиције – поручио је Ковачевић.

Инвестиција је била вредна, са порезом, око 50.000 евра, значи 41.000 евра вредност машине, а остало је ПДВ. Ова машина је исплатива, зато што замењује велики број радника и тако смањује трошкове.

– Рачунам да ће се исплатити у наредних неколико година, поготово ако будем проширивао производњу, што и планирам. Конкретно, ја сам лане имао принос 12 тона по хектару, а крајњи циљ ми је да имам 20 хектара. Већ годинама вишњу пласирам у шабачки Еликсир, јер са њима имам коректну сарадњу. Имам облачинску сорту вишње, то је наша аутохтона сорта и сарађујем и са стручњацима са Пољопривредног факултета у Новом Саду. Прву вишњу сам засадио још 2000. године и после тога полако ширио број засада и површине – каже власник овог воћњака, Драгиша Ковачевић.

Слађан Манчић је истакао, да му је изузетно задовољство што је овај пројекат из ИПАРД-а баш овде реализован и што показује да може да се аплицира и добију подстицајна средства.

– На овај начин показујемо да може да се унапређује производња, праве уштеде и добро је што власник размишља о повећању површина засада. То је нама у румској општини потребно, јер смо ми познати као пољопривредни крај. Овај пример, наравно и уз помоћ Министарства пољопривреде и делегације ЕУ, показује да и остали произвођачи треба да конкуришу са својим пројектима, јер је ово потврда да, ако је пројекат прави, може бити остварив и да се средства могу добити лако – истакао је Слађан Манчић. Он је додао да је ово први пројекат, који је реализован и игром случаја је баш са територије румске општине, уз наду да ће их бити још.

Сем Фабрици је рекао да му је задовољство да буде овде, са министром и градоначелником и прво је честитао Драгиши Ковачевићу што је први фармер у Србији, који добија решење о исплати новца у оквиру ИПАРД фонда .

– Чек који је добио, представља рефундацију 60 процената укупне инвестиције, то је бесповратна помоћ коју ЕУ додељује. Као што сте чули, ова машина коју је купио уз нашу помоћ, ће смањити време у раду, али и повећати производне капацитете и његову конкурентност и то су управо и основни циљеви ИПАРД програма. Драго ми је и што је Министарство спремно да отвори први конкурс за набавку трактора у оквиру овог програма, што је једна важна компонента овог програма. Процедура можда јесте сложена, али разлог је то што ЕУ жели да буде сигурна, да све буде транспарентно и да новац заиста стигне ономе коме је намењен. Укупан износ бесповратних средстава у оквиру овог програма је 175 милиона евра, што је покривање 60 процената укупних инвестиција у машине и тракторе, тако да ми очекујемо да ће укупне инвестиције износити око 400 милиона евра. Ово је веома важан пројекат за целу Србију, за појединачне пољопривреднике и ми желимо да позовемо пољопривреднике и општине, да учествују на конкурсима у оквиру овог програма – поручио је Сем Фабрици.

Министар Бранислав Недимовић је подсетио да се о овим фондовима причало годинама, а сада се и реализују.

– Данас је ово симболично прво уручење решења о исплати, а имамо још седам исплата, везано за набавку опреме. За тракторе је до сада издато 155 решења и она су и у претходна два дана уручивана. На примеру господина Ковачевића, који је уложио у ову машину 50.000 евра, машину која је српске фирме Самобер, добио је повраћај нешто преко три милиона динара. Ово је прича о српској пољопривреди и конкурентности, како са модернизацијом и новом опремом, новим објектима, можемо да унапредимо и штедимо, и да зараду кроз штедњу даље инвестирамо. Причало се да ће ови програми бити привилегија само оних који имају 100, 200, 500 хектара земље, ево слике и прилике да то није тако. Овде је реч о шест хектара воћа, човек конкурисао, чули сте да није ништа компликовано. Ипак, није ово 1976. година па да руком на папиру напишеш три реченице и неко ти да новац, а даље те не контролише – рекао је министар Недимовић.

Он је додао да ће ове године бити четири позива за ИПАРД, укупног капацитета 80 милиона евра за набавку машина, трактора, изградњу објеката и за опремање тих објеката.

– Ово је процес где нема назад и желим да захвалим Сему Фабрицију,  Влади Србије, Минситарству финансија и Министарству за европске интеграције, што смо тимски радили на овоме и брзо то решили. Ово су прве европске паре, које српски пољопривредници добијају директно у руке, до сада је то ишло преко институција. То је показатељ да, када се заједно удружимо са европским колегама, можемо да направимо велику корист за српску пољопривреду. Ми у Европу извозимо 70 одсто наших пољопривредних производа, то је наш најважнији трговински партнер. Идеја нам је да будемо интегрисани део европског пољопривредног простора – поручио је Бранислав Недимовић.

Он је информисао новинаре да је било 384 захтева за тракторе, конкурс је готов и донето је 155 решења. Сада иде нови позив, на који се може конкурисати, јер је у овој години обезбеђено доста новца за набавку трактора, тако да они који су конкурисали, а нису добили средства, могу да понове своје захтеве.

Прошле године, укупно уз средства, које је дала држава и из ИПАРД програма је набављено 2.500 нових трактора за Србију

– За први конкурс за машине било је 84 захтева, а у 2019. години очекујем знатно више. То је био први позив и било је мало неповерења. Зато захваљујем Драгиши Ковачевићу и румској општини што су то спровели како треба –  изјавио је Бранислав Недимовић.

Председник румске општине Слађан Манчић, уручио је овом приликом  шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију, луксузну монографију о Руми.

 

С. Џ.

 

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.