27.09.2018.
Društvo

KAZNENO POPRAVNI ZAVOD

Obeležena godišnjica rada

У петак, 21. септембра, у ресторану Срем Казнено поправног завода у Сремској Митровици свечано је обележена 123. годишњица постојања ове установе. Свечаности су присуствовали представници Министарства правде, Дејан Царевић, директор Управе за извршење кривичних санкција, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер, као и начелници митровачких градских управа, директори јавних предузећа и установа. Такође на свечаности су били присутни представници установа за извршење санкција из Републике Српске.
Управник КПЗ Александар Алимпић је у кратком обраћању подсетио на неке од новина у раду, а пре свега на обнављање производње у оквиру Завода. Он је рекао да ова установа бележи позитивне трендове у свим областима.
Иначе, митровачки затвор је грађен од 1895. до 1899. године по наредби цара Фрање Јосифа, пошто се Сремска Митровица тада налазила у саставу Аустроугарске. Након 1918. затвор се налазио у саставу казненог система Краљевине СХС, односно Краљевине Југославије. У току Другог светског рата био је у систему затвора Независне Државе Хрватске, а од ослобођења 1944. године је у систему извршења кривичних санкција СФРЈ, односно Републике Србије. Данас је ово је једина затворска установа у Србији у којој казне издржавају и страни држављани.
У затвореном делу затвора налазе се три павиљона – за смештај осуђених лица, школа, болница, црква, одмаралиште за осуђена лица, спортски центар и помоћни објекти. У оквиру митровачког КПЗ организована је пољопривредна производња, ратарска и сточарска, угоститељска делатност, машински погон за производњу пољопривредне механизације, дрви погон, штампарија. Пре извесног времена отворе је и азил за псе који има важну функцију у ресоцијализацији осуђених лица.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.