27.09.2018.
Poljoprivreda

PEĆINCI

Licitacija poljoprivrednog zemljišta

Godišnji program uređenja, zaštite i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2018. godinu usvojen je na poslednjoj sednici Skupštine opštine Pećinci, održanoj 13. septembra, a prema rečima predsednika komisije za izradu Programa Milana Aleksića, ove godine će putem javne licitacije poljoprivrednicima biti izdato u zakup 2.950 hektara.
– Opština Pećinci raspolaže sa ukupno 6.860 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Od toga je obradivo 4.200 hektara, a putem prava prečeg zakupa po osnovu gajenja životinja u zakup je već izdato 1.300 hektara, tako da ćemo ove godine našim poljoprivrednicima, na licitaciji koja je planirano da se održi krajem oktobra, u zakup ponuditi 2.950 hektara – rekao je Aleksić i objasnio da u opštinskom budžetu ostaje 40 odsto sredstava ostvarenih od zakupa zemljišta, dok Republici i Pokrajini pripada po 30 odsto.
– Sredstva koja ostvari od zakupa poljoprivrednog zemljišta, Opština Pećinci ponovo ulaže u poljoprivredu, finansirajući održavanje atarskih puteva i otresišta na mestima gde atarski putevi izlaze sa asfaltne, održavanje i čišćenje kanalske mreže u atarima naših naselja, ulaganjem u protivgradnu zaštitu, kao i finansiranjem programa besplatne analize zemljišta za registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Pećinci, koji lokalna samouprava već godinama realizuje u saradnji sa Udruženjem polljoprivrednika opštine Pećinci, sa ciljem da našim ratarima pomogne u postizanju većih prinosa – objašnjava Aleksić.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.