27.09.2018.
Kultura

OTVOREN POZORIŠNI FESTIVAL U ŠIDU

Svratište u pozorište

U petak 21. septembra, otvoren je četvrti po redu, pozorišni festival Svratište u pozorište, premijerom predstave Amaterskog pozorišta „Branislav Nušić“, pod nazivom Bal vampira. U predstavi su učestvovali brojni zaljubljenici u pozorišnu umetnost, sve u režiji uvek interesantnog i nepredvidivog Cvetina Aničića.
– U predstavi, koja je nekako čudna komedija, smatram da danas, u vreme vampirizma (krvopija) nema komedije, postoji samo čudna komedija – smejemo se potpuno čudnim stvarima. Ova predstava je svakako putokaz mladima, da svako od nas ima silu kojom može da se izbori protiv svake krvopije i jednako moraju da se bore protiv vampira i ljudi, jer ako ih pobedimo, ostaćemo samo mi, a mi smo sposobni da stvorimo novi svet, koji će krenuti kao po Bibliji. Mi možemo, da za osam dana stvorimo ono što vampiri i ljudi uništavaju vekovima!
– Naravno da je inspiracija za ovu predstavu bio film Romana Polanskog Bal vampira iz 1967. godine, isto tako i stvaralaštvo američke književnice En Rajs. Na zaista zanimljiv način je počeo ovaj festival, koji će trajati sve do 25. novembra, a svakog vikenda Šiđani će moći da pogledaju novu predstavu. Na ovom festivalu učestvuju amaterska pozorišta sa prostora bivše Jugoslavije i svako će prema svojim afinitetima odlučiti koju će predstavu gledati. Ideja vodilja festivala je okupljanje zaljubljenika u pozorišnu umetnost, druženje i razmena iskustva.
Slogan ovogodišnjeg festival je Neka se vijori zastava pozorišta u bojama mašte!

D. P.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.