27.09.2018.
Sport

PRIJEM KAJAKAŠA U GRADSKOJ KUĆI

Povratak sa medaljama

Završena je tradicionalna regata Olimpijske nade, koja je nezvanično prvenstvo sveta za uzrast od 15 do 17 godina, održana u gradu Poznanju u Poljskoj, od 14. do 16. septembra. Reprezentacija Srbije je ostvarila izuzetan uspeh, sa osam osvojenih medalja – dve srebrne i šest bronzanih. Čak tri medalje su otišle u ruke članicama sremskomitrovačkog kluba Val – Oliveri Mihajlović i Anastaziji Bajuk, prvakinjama države u juniorskoj konkurenciji. Obe treniraju kajak sedam godina.
One su u dvosedu na 200 metara osvojile srebrnu medalju u konkurenciji 2002. i 2003. godišta. Takođe su osvojile bronzane medalje u pojedinačnoj konkurenciji i to Olivera u jednosedu na 500 metara za 2002. godište, dve stotinke iza Mađarice koja je zauzela prvo mesto, dok je Anastazija u sprintu na 200 metara u istom godištu treće mesto delila sa još jednom reprezentativnkom Srbije, Željanom Petrović.
Tim povodom je, prijemom u Gradskoj kući, prošlog petka, 21. septembra, načelnik gradske Uprave za obrazovanje, sport i kulturu Ilija Nedić ugostio predsednika kluba Val Alberta Bajuka i ponosnog trenera Nenada Kosijera, kao i naše izuzetne mlade kajakaše Anastaziju, Oliveru, Mariju Dostanić i Bojana Zdelara.
Anastazija i Olivera su zaokružile jednu uspešnu sezonu kajaka Val i na najbolji način, prema rečima Ilije Nedića, najavile veliki jubilej koji sledeće godine u januaru očekuje klub, a to je 70 godina postojanja
– To je veliki uspeh i mi smo u samom vrhu kajakaškog sporta. Bilo je 36 zemalja sa preko 600 učesnika. Srbija je zauzela visoko deveto mesto, što je izuzetno, rekao je trener Nenad Kosijer, na prijemu u Gradskoj kući.
– U polufinalu smo zauzele prvo mesto, imale smo najbolje vreme, ali nam je zlato izmaklo za pola sekunde i osvojile smo drugo mesto. Bile smo prezadovoljne, jer od ukupno osam medalja nas dve smo osvojile tri. Sad se spremamo za sledeću sezonu i očekujemo još bolji uspeh, izjavila je Anastazija.
Bojan Zdelar je ove godine osvojio treće mesto na svetskom prvenstvu u Bugarskoj, na stazi od 500 metara, i srebro na Evropskom prvenstvu u Auronzu.
– Ova godina mi puno znači jer sam stekao iskustvo u seniorskoj konkurenciji. Imao sam tri velika seniorska takmičenja, svetski kup, evropsko i svetsko seniorsko, tako da je to dobra uvertira za sledeću godinu gde prelazim u seniorsku konkurenciju i za to se sada spremam, kaže Bojan.
Marija Dostanić je bila druga u dvosedu na Evropskom prvenstvu sa Biljanom Relić, ali u Poljskoj se Biljana povredila i morala da se vrati u Srbiju radi saniranja povrede, te Marija nije mogla da učestvuje u toj disciplini.
– Mogu samo da kažem da smo jedan od najuspešnijih klubova u Gradu i u Srbiji i želeo bih da se pohvalim da smo ove sezone uspeli da nabavimo jedan dvosed koji nam mnogo znači za dalja takmičenja i treniranje naših članova. Spremamo se za sledeće takmičenje, u 2019. godini i daćemo sve od sebe, izjavio je predsednik kluba Albert Bajuk.
Načelnik Nedić je izrazio zahvalnost mladim kajakašima, istakavši da su predstavili grad na najbolji mogući način i poželeo puno uspeha u sledećim takmičenjima, kao i u daljem školovanju i sticanju obrazovanja.

T.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.