13.08.2018.
Poljoprivreda

Ugovor za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji

17,5 miliona dinara za poljoprivrednike i pcelare

109 ugovora potpisano je u petak, 03.avgusta u zgradi Opštine Inđija, a sredstva od 17,5 miliona dinara koja su tom prilikom dodeljena poljoprivrednicima i pčelarima, odnose se na investicije u fizička sredstva, nabavku mehanizacije i opreme za pčelarstvo. Ugovore su sa paorima potpisali predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak i direktorica Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija Ivana Pejović Ševrt.
– Upravo za ove podsticaje vlada najveće interesovanje, pa se i najveći deo agrarnog budžeta izdvaja za nabavku nove priključne mehanizacije i opreme za pčelarstvo – istakla je Pejović Ševrt i dodala:
-– Takođe je završen prvi krug za podsticajnu meru koja se odnosi na veštačko osemenjavanje, a u toku sledeće nedelje ćemo organizovati potpisivanje ugovora, istakla je direktorica Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija i naglasila da je oko 60 stočara predviđeno ovom podsticajnom merom. Kada je reč o podsticajnoj meri osiguranja useva i plodova, ona će biti realizovana krajem ovog meseca.
Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak podsetio je da ta lokalna samouprava ima jedan od tri najveća agrarna budžeta u Vojvodini i da su ove godine izdvojili ukupno 28 miliona dinara.
– Ovo je direktna podrška poljoprivrednicima, jer znamo da se naša opština u velikoj meri oslanja na poljoprivredu i trudićemo se da iz godine u godinu povećavamo agrarni budžet – istakao je Gak.
Prema rečima Branka Babića, malinara iz Ljukova, za njega je ovaj vid pomoći poljoprivrednicima veoma značajan.
– Zaista su velika ulaganja i sredstva koja je lokalna samouprava opredelila za nas veoma su značajna. Zahvaljujući njima možemo da planiramo dodatna ulaganja u proizvodnju. Konkretno, ja sam pre godinu dana zasadio malinjak na površini od jedan hektar, a do pre nekoliko godina bavio sam se isključivo ratarstvom – kaže Branko Babić.
Sa njim se slaže i Dragan Živković, ratar iz Novih Karlovaca.
– Već nekoliko puta sam konkurisao i dobijao podsticajna sredstva od naše opštine. Mnogo nam znači kada dobijemo 50 odsto povraćaja, jer nije isto platiti pun iznos, ili samo polovinu vrednosti određene mehanizacije – rekao je Dragan Živković.

M.Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.