19.07.2018.
Kultura

Agencija za ruralni razvoj

Zlatno runo Sirmiuma

U cilju očuvanja nasleđa u službi lokalnog razvoja, Grad Sremska Mitrovica sklopio je partnerstvo sa organizacijom Etno mreža na realizaciji projekta Profesionalizacija žena i mladih kao proizvođača rukotvorina. Projekat se realizuje u okviru Inicijative za upošljavanje 1.000 žena u ruralnim područjima (www.1000zena.rs) i ima podršku Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, NALEDA-a i RAS-a. Cilj je da se na godišnjem nivou obezbedi povremeni posao za 1.000 žena i dodatni izvor prihoda za njihova domaćinstva.
Projekat podrazumeva realizaciju radionica, koje su trajale tri sedmice, u kojima su učestvovale predstavnice lokalnih zanatskih udruženja i seoskih udruženja žena, koje se bave izradom rukotvorina u različitim tehnikama.
Devet Mitrovčanki, u okviru ovog projekta, prošlo je specijalizovanu obuku u jednoj od tradicionalnih tehnika – pustovanje. Pustovanje predstavlja najstariju tradicionalnu tehniku ručnog valjanja vune koja podrazumeva višečasovno trljanje vune toplom vodom i sapunom. Rezultat su vunene torbe, podmetači, loptice, sedalice i ostali proizvodi koji su nazvani Zlatno runo Sirmijuma. U okviru projekta, polaznice će proći i obuke na temu dizajna i pakovanja za lokalni brend, obuke na temu unapređenja promocije, prezentacije proizvoda i uređenja izložbenog prostora. Jedan deo radionica odnosi se na promociju lokalnih rukotvorina kao poklona za protokol gradonačelnika i suvenira za galeriju Carske palate Sirmijuma, a sve učesnice imale su priliku da učestvuju i na završnom događaju Etno mreže u Skupštini Grada Beograd, u okviru konferencije Šampioni lokalnog razvoja. Sertifikate ženama koje su prošle obuku, uručili su Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije.
Domaćin obuka i radionica u Sremskoj Mitrovici bili su Ustanova za negovanje kulture Srem i Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica. Zlatno runo Sirmijuma će se prvi put predstaviti krajem jula na Međunarodnom sajmu ruralnog stvaralaštva u Tarevcima kod Modriče.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.