19.07.2018.
Poljoprivreda

U Zasavici otvorena najsavremenija farma za uzgoj svinja u regionu

Stočari zadovoljni otkupnom cenom tovljenika

U nedelju, 15. jula, u Zasavici je svečano otvorena jedna od najmodernijih farmi za uzgoj svinja u regionu, ali i Evropi. Farma Braća Parlagić ima kapacitet od 2.400 grla, sa potpuno automatizovanim sistemom hranjenja i ventilacije, a izgradnja i opremanje objekta koštalo je oko 40 miliona dinara, za šta je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva izdvojilo osam miliona.
Sistem ishrane tovljenika u ovoj savremenoj farmi je tečan i doziranje se vrši kompjuterski, preko sistema kontaktnih senzora. Ventilacija je potpuno automatizovana, a vazduh koji se ravnomerno raspoređuje po objektu je filtriran i rashlađen, tako da je temperatura u njemu konstantno 25 stepeni.
Pored predstavnika sremskomitrovačke lokalne samouprave, svečanom otvaranju ove farme prisustvovao je i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović, koji je tom prilikom izjavio da je cilj države rad na unapređenju kvaliteta mesa.
– Ono što nam kao državi predstoji je to da potpuno osavremenimo sistem proizvodnje i da dajemo podršku poljoprivrednicima spram kvaliteta mesa. To je onaj krajnji cilj kojem težimo i donećemo novi pravilnik za kontrolu kvaliteta mesa i procenta mesnatosti na liniji klanja. To je ono što radi moderan svet – rekao je Nedimović, dodajući da država konstantno daje podršku poljoprivrednicima za izgradnju stočarskih objekata i proizvodnju kako svinja, tako i drugih grla.
– Prošle godine smo finansirali oko 400 stočarskih objekata, a ove godine za izgradnju ovih objekata ljudima na raspolaganju stoji i podrška IPARD-a. Takođe, mi moramo ići i korak dalje i posvetiti se ekologiji. To je priča o snižavanju troškova proizvodnje i oplemenjavanju zemljišta – rekao je Branislav Nedimović, objašnjavajući da đubrenje zemljišta prirodnim đubrivom dobijenim iz ovakvih farmi može da poveća prinose ratarskih kultura. Takođe, Nedimović je izjavio da su stočari trenutno zadovoljni otkupnom cenom svinja i najavio njen dalji rast, na očekivanih 180 do 185 dinara po kilogramu žive vage.
Milovan Ivanković, vlasnik farme Braća Parlagić, koja je naziv dobila prema nadimku njegove porodice, izjavio je da je obilazeći evropske zemlje primenio ono najbolje što je tamo uočio vezano za stočarstvo.
– Sve svinje su prošle i pretprošle godine prodavane Mitrosu, a pre toga Agropapuku. U izgradnji ove farme me je Ministarstvo podržalo u iznosu od osam miliona dinara. Želeo bih da svi poljoprivrednici u Srbiji razmišljaju kao ja. Ministarstvo je i prošle godine davalo subvencije za izgradnju objekata, ali su ljudi gradili objekte starog tipa, koji uskoro više neće moći da funkcionišu. Zbog brojnih bolesti koje dolaze i do nas u budućnosti se očekuje veliki mortalitet svinja i moći će da opstanu samo zatvorene farme sa kontrolisanim uslovima – izjavio je Milovan Ivanković, zahvaljujući Ministarstvu na pomoći. Prema njegovim rečima, iz ove farme, sa trenutnim kapacitetom, koji planira da proširi, godišnje će izlaziti više od 7.000 grla, a njegovo celokupno imanje godišnje proizvede preko 10 hiljada tovljenika.
N. Milošević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.