28.06.2018.
Aktuelno

Završen 11. Tamburica Fest u Novom Sadu

Najbolji veliki tamburaški orkestar iz Rume

Gradski tamburaški orkestar „Branko Radičević“ Ruma, čiji je umetnički rukovodilac profesorka muzike Smiljana Jančić, osvojio je titulu najboljeg orkestra na 11. međunarodnom tamburaškom festivalu Tamburica fest 2018 koji je od 20. do 23. juna održan u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Iako Tamburica fest postoji od 2008. godine, a od 2012. se održava u Novom Sadu, zanimljivo je da su ove godine, po prvi put, u takmičarski program uvršteni i veliki tamburaški orkestri. Upravo u toj kategoriji GTO „Branko Radičević“ je prvi poneo priznanje najboljeg tamburaškog orkestra, u jakoj konkurenciji šest odličnih tamburaških orkestara iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH i Srbije.
Rumljanima je, na završnoj svečanosti, uručena statueta Festivala u obliku čuvenog Petrovaradinskog sata.
– Naš nastup na festivalu je kombinacija instrumentalne muzike i to Vojvođanska igra br. 2, Makse Popova, Valcer cveća, Čajkovskog i Igra Sabljama, A. Hačaturijana, dok smo u oblasti vokalno-instrumentalne muzike nastupili sa našom Milicom Radonić u izvođenju predivne španske pesme Istorija ljubavi. Naravno da nam nagrade prijaju, ali stvaraju i odgovornost i obavezu za dalji rad – kaže umetnički rukovodilac i dirigent ovog uspešnog tamburaškog orkestra Smiljana Jančić.
Iza Rumljana je bio orkestar Opštine Semeljci iz Hrvatske, dok je treću nagradu osvojio orkestar Dobreč iz Slovenije.
Na Festivalu je bilo i više specijalnih nagrada koje su najboljim učesnicima uručili Franjo Batorek, predsednik stručnog žirija, Miro Marinković, predsednik Evropskog saveza tamburaša, Dragan Janković, predsednik i član direkcije festivala, Danilo Ninković muzički urednik, Jovan Adamov, umetnički direktor festivala i Jovan Pejčić direktor Tamburica festa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.