29.06.2018.
Aktuelno

Opština Inđija

Otkriven spomenik Milunki Savić

Prošlog četvrtka, na Vidovdan, u Inđiji je na Lejama, uprkos jakoj kiši, otkriven spomenik srpskoj herojini iz Velikog rata Milunki Savić. Ovoj svečanosti, pored predsednika inđijske opštine Vladimira Gaka, specijalnog izaslanika predsednika Srbije Nikole Selakovića, vladike sremskog Vasilija i predstavnika Vojske Srbije, prisustvovali su i Dragica Nikolić i Dejan Stankov, unuci Milunke Savić, kao i njena praunuka Katarina Nikolić.
U svom obraćanju prisutnima, predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak izjavio je da je ponosan na to što je nakon 27 godina u ovoj opštini podignut još jedan spomenik srpskom junaku.
– Mnogo puta smo se do sada okupljali lepim povodima, kada smo otvarali razne fabrike, poslovne objekte, puteve, ulice, trgove. Otvaraćemo ih i dalje, ali sam naročito ponosan na to da nismo zaboravili ljude koji su nam doneli slobodu. Na ovaj način čuvamo od zaborava srpsku, ali i svetsku herojinu Milunku Savić. Milunka Savić nije išla u školu u Inđiji, ona nije ovde radila, nije rođena u Inđiji, ali Milunka Savić sa svakim selom, sa svakim gradom u Srbiji, sa svakim stanovnikom i svakim Srbinom koji živi u Srbiji ili van nje ima najdirektnije moguće veze, kao i sa svakom ženom koja živi u Srbiji. Ona je najbolji primer koliko su žene u Srbiji jake, odlučne i posvećene, pre svega porodici, a potom i svojoj otadžbini. U miru, pa onda tokom ratova, a onda opet u miru, kada je bilo možda i većih iskušenja i stradanja nego u ratu. Dan njenog rođenja je Vidovdan, što ukazuje na njenu posebnost – rekao je Vladimir Gak.
Specijalni izaslanik predsednika Aleksandra Vučića, Nikola Selaković takođe je izrazio zahvalnost ovoj srpskoj herojini.

– Neka nas ova kiša podseti da to nije ništa spram muka koje su u golgoti srpskog naroda, države i vojske preživeli heroji velikog rata pre više od sto godina. Ako su oni mogli to da izdrže boreći se za našu slobodu, mogli smo i mi da odstojimo, i hvala bogu, odstojali smo u lepom broju na ovom lepom mestu. Hvala opštini Inđija i vama dragi Sremci što ste se setili ove velike herojine u ratu i velikog borca, hranitelja, majke, i žene kojom je vladala nikad veća ljubav i u miru. Milunka je rodila jednu ćerku, a tri usvojila. Othranila je preko 30 dece iz svog sela. Ovakve herojine i ovakve heroje Srbija treba da pamti i na njihovom primeru vaspitava svoju decu – rekao je Selaković i preneo pozdrave predsednika Vučića.
Milunkina unuka Dragica Nikolić u obraćanju prisutnima izjavila je da je njena baka pokazala da žena kao ratnik može da zasluži poštovanje i divljenje svojih ratnih drugova, saveznika i neprijatelja.
– Ona je bila simbol hrabrosti i patriotizma, simbol jedne male zemlje koja se suprotstavila mnogo moćnijem neprijatelju i koja je uz nebrojene žrtve i stradanja sačuvala svoju slobodu. Ali ta ista zemlja je jedan čitav vek ćutala o svojim junacima. Zbog toga Inđija nije samo mesto u kojem je podignut spomenik Milunki Savić, već simbol zahvalnosti i sećanja na sve junake, znane i neznane, koji su se borili i dali život za slobodu naše otadžbine – izjavila je Dragica Nikolić.
Pored jarbola sa srpskom zastavom koju su svečano podigli pripadnici Prve brigade kopnene vojske, predsednik Vladimir Gak je, uprkos kiši koja je neprekidno padala, sa Nikolom Selakovićem pred velikim brojem prisutnih otkrio ovaj spomenik.
N. Milošević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.