15.02.2018.
Kultura

Irig

Mihizova kuća zvanično se otvara na proleće

Кућа познатог писца Борислава Михајловића Михиза у Иригу је потпуно санирана и реконструисана – прва фаза је обухватала грубе грађевинске радове, док је у другој фази, прошле године, комплетна санација приведена крају.
Вредност радова у другој фази је била 15,6 милиона динара, од чега је Управа за капитална улагања АП Војводине обезбедила 11 милиона, а остатак иришка општина.
Како сазнајемо од председника Општине Стевана Казимировића, Михизова кћерка Мила Јанковић прошле године je обишла радове на санирању куће и била је задовољна како су они изведени.
– Она се обавезала да ће опремити једну спомен собу са Михизовим стварима, тако да нам је преостало то опремање спомен собе. Такође, конкурисали смо за средства, реч је о око 1,5 милиона динара, за опремање осталих просторија које ће бити у функцији. Планирано је да се у осталим просторијама одржавају књижевне вечери, поетске вечери, дакле сва дешавања везана за културу. Кућа је поверена на управљање и одржавање Српској читаоници – истиче Стеван Казимировић.
Он додаје да су представници локалне самоуправе у контакту са Михизовом кћерком Милом која живи у иностранству и да постоји договор да се кућа званично отвори и преда на употребу на пролеће.
– Ми смо се обавезали да ћемо до тог времена и опремити комплетно кућу и надамо се, у априлу или мају да ћемо и организовати званично отварање – рекао је за наше новине председник иришке општине Стеван Казимировић.
Дакле, простор родне куће Борислава Михајловића Михиза наменски ће се користити у циљу едукације, популаризације, промоције и презентација културних садржаја иришке општине али и региона.
Рецимо још, Михизова кћер Мила је прошле године, поводом две деценије од смрти Борислава Михајловића Михиза говорила о свом оцу на Сајму књига и том приликом је изразила посебну захвалност његовом родном граду Иригу, који у његово име додељује награду за драмско стваралаштво.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.