15.02.2018.
Sport

Džudo klub „Sloven“ Ruma

Dva državna prvaka na prvenstvu za kadete

Na Prvenstvu Srbije za kadete džudisti rumskog „Slovena“ su osvojili dve zlatne i jednu srebrnu medalju. Na takmičenju koje je održano 3. februara u Beogradu učestvovalo je četvoro kadeta „Slovena“ – Vladimir Ušljebrka i Ana Bjelić su osvojili zlato, Branislava Bjelić srebro, dok je Milica Tripković bila peta.
Vladimir ima 17 godina i ide u Tehničku školu „Milenko Brzak Uča“ u Rumi, smer mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje. On se takmičio u kategoriji do 81 kilograma i imao je tri borbe – sve je pobedio iponima.
– Treniram devet godina džudo, a od kako sam u „Slovenu“ trener mi je Branislav Bjelić. Za ovo takmičenje sam trenirao nedeljno pet do šest puta, po sat i po vremena. Stižem da uskladim i treninge i školu, tako da sam vrlo dobar đak. Zadovoljan sam uslovima za treninge u našoj Sportskoj hali. Planiram da upišem fakultet, ali ću se i dalje baviti ovim sportom, tako da ću nastaviti sa treninzima, verovatno u Novom Sadu. Planiram da se i dalje ozbiljno bavim sportom, jer sam sad i u kadetskoj reprezentaciji Srbije – rekao je za naše novine Vladimir Ušljebrka.
Ana Bjelić je osvojila titulu prvakinje države, ali je zabeležila odlične rezultate i prošle godine, a i ove je čekaju veliki izazovi i takmičenja. Ana ima 16 godina, a trenira punih devet godina. Kaže da tri puta nedeljno imaju treninge u Rumi, a ostalo putuju u Novi Sad i Beočin.
Za Prvenstvo je Ana imala pojačane treninge – dva puta dnevno i to svaki dan, a bila je i dve nedelje na pripremama na Jahorini.
– U Beogradu je bilo super. Putujem za nekoliko dana na Evrokup u Italiju. Ja sam tri godine zaredom kadetski prvak države, imam dva treća mesta sa prošlogodišnjeg Evrokupa, na Svetskom prvenstvu sam bila sedma i na Evropskom druga – priča nam Ana.
Ana je učenica drugog razreda Poljoprivredne škole „Stevan Petrović Brile“, smer poljoprivredni tehničar.
– Odlična sam učenica, kada se hoće ima se vremena i za sport, učenje i druženje – ističe Ana Bjelić.
Branislava Bjelić u oktobru puni 17 godina i prelazi u juniorsku kategoriju.
– Osvojila sam drugo mesto, mislim da nisam bila dovoljno spremna za ovo takmičenje, ali biće bolje na sledećim takmičenjima. Ja sam druga godina rumske Gimnazije i vrlo dobar sam đak. Naravno, u planu je i fakultet, ali nastavljam i sa sportom i treninzima – rekla je Branislava.
Već iz razgovora sa ovim mladim i uspešnim sportistima se vidi koliko aktivno bavljenje sportom pozitivno utiče ne samo na razvoj tela, već i na određenu ličnu disciplinu i volju koja pomaže da se postignu i dobri rezultati u sportu, kao i u školi, ali ne na uštrb druženja sa vršnjacima.
Branislav Bjelić trenira ne samo ove mlade ljude koje smo pomenuli u ovom tekstu, konkretno vezano za Prvenstvo Srbije za kadete, nego još sedamdesetak džudista različitih uzrasta od kojih su mnogi državni prvaci i članovi reprezentacija.
– Svi najbolji kadeti iz Srbije bili su na ovom prvenstvu u Beogradu i svi došli sa ciljem da osvoje medalje. Očekivao sam i tri zlatne medalje, ali i jedno srebro ne umanjuje uspeh jer su svo troje ušli u uži krug reprezentativaca i dalje ih očekuju evropski kupovi. Ana ide u Italiju na Evropski kup, nju je Olimpijski komitet stavio za kandidata za Olimpijadu mladih koja se ove godine u avgustu održava u Argentini, zato će morati da ima i mnogo više evropskih kupova da bi izborila normu – potom sledi Španija, pa Zagreb gde će nastupati i Branislava i Vladimir. Očekuju nas i takmičenja u Češkoj, Rumuniji, prvenstvo Balkana i to pričam sada samo o kadetima – kaže Branislav.
Džudo klub „Sloven“ ima i odličnog juniora Uroša Madžarevića od koga se očekuju i bolji rezultati, Stefana Zubovića koji je prošle godine bio drugi na Prvenstvu Balkana za starije pionire, Stefana Simića koji dve godine unazad beleži dobre rezultate u svom uzrastu, Nemanju i Uroša Bjelić koji su mlađi pioniri i od njih se očekuju dobri rezultati i ulazak u uži krug reprezentativaca. Nevena Cindrić je prošle godine bila prvakinja Srbije, koja je od ove godine stariji pionir.
– Očekujem da ćemo doći do sedam – osam državnih reprezentativaca što se mora i finansijski podržati. Nije nam lako, sve to košta, ali verujem da ćemo uspeti da obezbedimo sve što je potrebno za ovu našu decu – ističe Branislav Bjelić.
DŽK „Sloven“ postoji od 1966. godine i kontinuirano radi. Prošla godina je po rezultatima bila najuspešnija za ovaj klub, a Branislav kaže da se nada da bi i ova mogla biti tako uspešna.
Radi se u tri grupe – dečaci i devojčice od pet do sedam godina kojih ima tridesetak, druga grupa ima dvadesetak članova i najstarija grupa – kadeti i juniori sa takođe, dvadesetak sportista – dakle trenira ukupno oko 70 dece tri puta nedeljno u Sportskoj hali.
Branislav najavljuje i Turnir grada Rume 18. februara koji organizuje DŽK „Sloven“ u Sportskoj hali, a očekuje se učešće oko 500 takmičara iz zemlje i okruženja.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.