01.02.2018.
Sport

Školski sport

Nagrađeni najbolji u Sremu

Učenici rumske Osnovne škole „Veljko Dugošević“ postigli su najbolje rezultate u školskom sportu u Sremu, a od srednjoškolaca to su učenici Gimnazije „Branko Radičević“ iz Stare Pazove.
Po kategorijama, među pionirima za školsku 2016/2017. godinu najbolja je OŠ „Veljko Dugošević“ Ruma, a među pionirkama OŠ „Dušan Jerković“ Ruma. U kategoriji omladinki najuspešnija je Gimnazija „Branko Radičević“ Stara Pazova, a omladinaca TŠ „Nikola Tesla“ iz Sremske Mitrovice.
Najboljim školama, ali i onim koje su u pomenutim kategorijama osvojile druga i treća mesta pehari su dodeljeni na svečanosti koja je 25. januara održana u rumskom Kulturnom centru „Brana Crnčević“ u organizaciji Saveza za školski sport Srema i uz pomoć Sportskog saveza Ruma i lokalne samouprave.
Uručenju nagrada su prisustvovali Mirko Vujaklija, predsednik Saveza za školski sport Srema, Lazar Pilipović, predsednik Skupštine Saveza za školski sport Srema, Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije i Uroš Savić, generalni sekretar ovog saveza, kao i Branko Vujović, rukovodilac razvoja školskog sporta u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu.
Naš proslavljeni odbojkaš Željko Tanasković je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u sredini koja prepoznaje značaj sporta za razvoj najmlađih. – Jako je bitno kada od najmlađeg uzrasta promovišemo sport kao nešto što je lepo i zdravo. Sva ova takmičenja su važna za razvoj svesti dece da je potrebno da se bave sportom i sportskim aktivnostima. Sport je mesto gde mladi uče da se dostojanstveno ponašaju i u porazu i u pobedi. Mi imamo veliku podršku Ministarstva omladine i sporta i zajedno radimo da što veći broj dece uključimo u naš sistem takmičenja. Nastavnici fizičkog su osnov ovog našeg sistema, oni rade sa decom i mi organizujemo i edukacije profesora i fokusiramo se i na konkretne projekte kao što je sport u škole, gde utvrđujemo koje vežbe treba deca da rade – rekao je Tanasković.
Mirko Vujaklija je istakao da Savez za školski sport Srema organizuje takmičenja u 14 sportskih grana za učenike osnovnih i srednjih škola u 95 škola u Sremu.
– Ukupno u školskom sportu je učestvovalo 6.800 učenika i njihov broj raste iz godine u godinu. Ovaj broj učesnika predstavlja 54 odsto školske populacije. Trebalo je dosta napora, rada i volje da se osvoje ovi pehari i zato svima čestitam – istakao je Mirko Vujaklija.
Branko Vujović je ukazao da školski sport treba da ima prioritet.
– Imamo podršku Pokrajine u tome, a i prošle godine rebalansom smo dobili dodatnih 50 miliona dinara za poboljšanje uslova u sistemu školskog sporta – rekao je Vujović.
Uručenju priznanja je prisustvovao i Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma koji smatra da je ova svečanost samo kruna jednog napornog rada.
– Lokalna samouprava zaista dosta ulaže u razvoj školskog sporta jer je upravo to ona baza iz koje se kasnije regrutuju i vrhunski sportisti. Drago nam je da naši učenici na ovim školskim takmičenjima zaista postižu odlične rezultate, kao i da ima velikog interesovanja za školski sport. Danas nagrađujemo najbolje, ali pažnju zaslužuju svi koji su učestvovali na takmičenjima – istakao je Stevan Kovačević i dodao da će lokalna samouprava i dalje ulagati u opremanje sala za fizičko vaspitanje u svim školama u rumskoj opštini.
Dušan Dimić je nastavnik fizičkog vaspitanja u gradskoj školi „Veljko Dugošević“ koja je najbolja među osnovnim školama u Sremu. Reč je o mladom čoveku koji tri godine predaje fizičko vaspitanje.
– I prošle godine smo poneli ovu titulu i ukupno i u kategoriji pionira. Naša škola se trudi da ima takmičare u svim kategorijama, ali smo prepoznatljivi po dobrim rezultatima u atletici, to je naš zaštitni znak. Super je raditi sa decom i razvijati im ljubav prema sportu – istakao je Dušan Dimić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.