01.02.2018.
Intervju

Željko Trbović, predsednik Opštine Pećinci

Razvoj opštine u tri strateška pravca

Opština Pećinci je 10. januara dobila novo opštinsko rukovodstvo. Nakon više nego ubedljive pobede izborne liste Srpske napredne stranke koja je na lokalnim izborima, održanim 24. decembra prošle godine, osvojila čak 77,7 odsto podrške građana i 27 od ukupno 30 odbornika u lokalnom parlamentu, na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Pećinci za novog predsednika opštine izabran je mr Željko Trbović, koji je od 2012. godine bio načelnik pećinačke Opštinske uprave. Novoizabranog predsednika pitali smo da li njegov izbor znači da će doći do određenog zaokreta u politici koju vodi opština Pećinci?
– Nikakvog posebnog zaokreta neće biti, jer je Srpska napredna stranka i prethodne četiri godine vodila opštinu Pećinci. Ovo su samo određene personalne promene, ali je tim manje – više isti, kao i politika koju sprovodimo i koja je na izborima dobila izuzetno veliku podršku građana naše opštine. Ovakva podrška nas i obavezuje da nastavimo onako kako smo u predizbornoj kampanji obećali građanima da ćemo raditi, a to je da razvijamo opštinu Pećinci u tri strateška pravca – industrija, poljoprivreda i turizam.

M NOVINE: Šta je prvo što ste uradili kao novoizabrani predsednik?
ŽELJKO TRBOVIĆ: S obzirom na to da sam u prethodnom mandatu bio načelnik Opštinske uprave i da sam učestvovao u svim projektima lokalne samouprave nije mi bilo potrebno nikakvo uhodavanje na novoj funkciji, tako da sam bukvalno već sledećeg dana krenuo u obilazak radova na renoviranju Doma kulture u Sibaču koji su pri kraju. Mi smo u decembru započeli 34 projekta u svih 15 naselja pećinačke opštine, mahom na renoviranju škola, vrtića i ambulanti i polovina tih projekata je privedena kraju, a ostale ćemo završiti u najkraćem mogućem roku. Ja sam na sednici na kojoj sam izabran za predsednika rekao da nemamo vremena da spavamo na lovorikama već da moramo da zasučemo rukave i tako se i ponašam. Nisam dozvolio da izbor novog rukovodstva uspori radove. Već 17. januara smo održali i prvu sednicu Opštinskog veća u novom sazivu, na kojoj smo doneli odluku da lokalna samouprava nastavi sa isplatom jednokratne novčane pomoći u iznosu od 40.000 dinara porodicama sa novorođenčadima i u 2018. godini i sa regresiranjem troškova boravka u Predškolskoj ustanovi „Vlada Obradović Kameni“ za treće i četvrto dete u porodici, kao i za jedno dete u porodici u kojoj su rođene dvojke. Postavili smo sebi ambiciozne planove i da bismo ih ostvarili moraćemo vredno da radimo.

Koliko će Vam kontinuitet vlasti u opštini Pećinci biti od pomoći u realizaciji zacrtanih planova?

To će biti od velike pomoći kao i politička stabilnost koju ćemo imati zahvaljujući apsolutnoj većini u Skupštini opštine, koju čini 27 od ukupno 30 odbornika. Takva većina u potpunosti eliminiše mogućnost opstrukcije rada Skupštine od strane onih koji su nakon 12 godina vlasti ostavili za sobom 500 miliona duga, krovove koji prokišnjavaju i čučavce u školama i ambulantama, a puteve u rupama. Zahvaljujući više nego stabilnoj većini moći ćemo nesmetano da nastavimo da radimo ono što smo radili i u prethodne četiri godine, a to je da razvijamo infrastrukturu i da na taj način unapređujemo kvalitet života naših sugrađana u čemu i ubuduće očekujemo značajnu podršku od strane Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade.

Pomenuli ste tri pravca razvoja. Opština Pećinci je poznata po industrijskom razvoju, ali dokle se stiglo u razvoju turizma i poljoprivrede?
Turizam i poljoprivreda su bili potpuno zapostavljeni od strane naših prethodnika i to do te mere da opština Pećinci uopšte nije imala turističku organizaciju, a da je Udruženje poljoprivrednika postojalo samo na papiru. Mi smo osnovali Turističku organizaciju i ozbiljno se upustili u razvoj turističke infrastrukture i u promociju turističke ponude naše opštine. A opština Pećinci ima šta da ponudi posetiocima: u Kupinovu imamo etno kuću porodice Putnik i srednjovekovnu tvrđavu Kupinik, poslednju prestonicu srpskih despota, u Ogaru Aksentijev kućerak, jednu od najstarijih očuvanih kuća u Sremu, u Donjem Tovarniku repliku svinjarske kolebe kao jednog od sjajnih primera narodnog graditeljstva, u Pećincima Srpske muzej hleba Jeremija, a na našoj teritoriji se nalazi i Specijalni rezervat prirode Obedska bara, drugo zaštićeno područje u svetu. Sve to predstavlja veliko bogatstvo koje treba da na pravi način predstavimo domaćoj i stranoj javnosti. Cilj nam je da od razvoja turizma koristi ima i domaće stanovništvo, kako kroz smeštajne kapacitete, tako i kroz prodaju svojih poljoprivrednih proizvoda. Razvoj poljoprivrede je nešto za šta ću se lično založiti. Već nekoliko godina lokalna samouprava preko Udruženja poljoprivrednika finansira registrovanim gazdinstvima besplatnu analizu zemljišta, ali najveći problem u poljoprivredi je zastarela mehanizacija. Država obezbeđuje podsticaje za kupovinu traktora i priključnih mašina, plastenika i staklenika i sistema za navodnjavanje sa povraćajem od 50 do 70 odsto od uloženih sredstava. To je odlična prilika za naše poljoprivrednike, ali problem je u tome što nisu uvek dovoljno dobro informisani o mogućnostima koje im se pružaju. Mi ćemo u saradnji sa Udruženjem poljoprivrednika u narednom periodu nastojati da umrežimo sva poljoprivredna gazdinstva, kako bi informacije o raspisanim konkursima stizale do svakog poljoprivrednog proizvođača u našoj opštini. Takođe, lokalna administracija će im pomagati u prikupljanju dokumentacije neophodne za uspešno konkurisanje za sredstva.

Govorili ste o nasleđenim dugovanjima, a istovremeno dosta ulažete i infrastrukturu i najavljujete nove infrastrukturne projekte. Kako obezbeđujete sredstva?
Deo sredstava obezbeđujemo iz budžeta, mahom za manje projekte, ali većinu sredstava obezbeđujemo zahvaljujući podršci Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade kroz projektno finansiranje, koje je odlična šansa za lokalne samouprave koje su u stanju da pripreme kvalitetne projekte. Naš projektni tim je i do sada dobro radio i realizovao nekoliko značajnih projekata od kojih su najsvežiji primeri izgradnja novog krila srednje tehničke škole u Pećincima koje je u toku i izgradnja prve faze kanalizacije u Donjem Tovarniku. Moja namera, kao predsednika, da projektni tim pojačam kvalitetnim kadrovima. Mi već u ovom trenutku imamo pripremljeno desetak projekata sa kojima ćemo aplicirati za sredstva kod republičkih i pokrajinskih institucija, kao i kod domaćih i stranih fondova i siguran sam da rezultati neće izostati.

Šta biste za kraj poručili građanima opštine Pećinci?
Građanima bih poručio da poverenje koje su nam ukazali neće biti iznevereno i da ćemo i ubuduće raditi pre svega u njihovom interesu. Molim ih za strpljenje, jer se stvari ne odvijaju uvek brzinom kojom bi oni želeli, ali mi od postavljenih ciljeva nećemo odustati i sva data obećanja ćemo ispuniti kao što smo to i do sada činili. U svakodnevnom smo kontaktu sa građanima, znamo šta ih muči i probleme rešavamo u saradnji sa njima. Zajedno ćemo opštinu Pećinci učiniti mnogo boljim mestom za život nego što je ikada bila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.