05.09.2017.
Poljoprivreda

Одржан Сајам свиња у Кузмину

Промоција развоја сточарства

Сајам свиња у Кuзмину одржан је за викенд. Овај традиционални, 17. по реду Сајам окупио је велики број излагача свиња и посетилаца. Битно за напоменути је да, ова манифестација има за циљ промоцију пољопривреде и омогућава размену искустава оних који се баве узгојем свиња. Сајам је 3. септембра званично отворио начелник Градске управе за пољопривреду Владимир Настовић.
– Сви смо схватили значај промоције пољопривреде и Град Сремска Митровица подржава овакве манифестације. Радимо на томе да унапредимо нашу пољопривреду и овакве активности су пожељне. Желимо да деца пољопривредних произвођача и сточара остају на селу, на својим газдинствима, а ова манифестација управо има за циљ – рекао је начелник ГУ за пољопривреду Владимир Настовић.
Традиционални сајам био је још једна прилика да се излагачи представе, а уједно и промовишу своје село.
Владислав Живановић, председник Удружења узгајивача свиња „Граничар“ истиче да је на сајму било присутно 11 излагача.
– Удружење има 30 чланова, то су већином млађи људи. Ми у удружењу хоћемо да подигнемо меснатост свиња пошто се у последње време те свиње плаћају по проценту меснатости. Тренутно имамо 11 излагача који су изнели своје свиње. Још увек не сарађујемо са Митросом, јер не можемо да се усагласимо са уговорима који нам нису били прихватљиви – додао је Живановић.
Петар Самарџић, директор Агенције за рурални развој Града Сремска Митровица истакао је да је сајму дан раније претходио и низ пропратних активности као што су такмичење у справљању гулаша, такмичење за најбољи кулен… Он је додао да увек у оквиру манифестација постоје стручна предавања која такође помажу пољопривредницима. Локална самоуправа и Агенција ће наставити да подржавају овакве манифестације које за циљ имају унапређење свињарства. Узгој свиња може да буде покретач развоја овог дела Срема – поручио је Самарџић.
На Сајму затичемо и два излагача – Живана Станојевића и Спасоја Мирића.
Живан је из Кузмина и бави се узгојом свиња од 1975. године.
– Скоро сваке године долазим на сајам. Имам 70 година и нећу више да држим свиње, а млади људи не воле да се тиме баве. Ипак ће ми бити жао да прекинем, ово ми је некако у срцу. Што се тиче расе имам Пјетрене за осемењавање – каже Живан Станојевић, а Мирић додаје да је изложио двоје свиња.
– Имам 50 свиња, не храним много. Овим послом се бавим 35 година. Данас сам изложио двоје. Сваке године долазим на сајам и супер је. Искористим прилику да продам свињче за приплод. Од свиња може да се живи кад је добра цена, за сада је добра, али лане није била – рекао нам је Мирић.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.