05.09.2017.
Društvo

Beška fest

Bavarci u Sremu

Šesti Beška fest i ove godine održan je prvog vikenda u septembru, tačnije 1. i 2. septembra. Dvodnevna manifestacija svojim međunarodnim karakterom i bogatim sadržajem privukla je veliku pažnju medija i veliki broj posetilaca. U Bešku su stigli gosti iz partnerskog bavarskog grada Karlshuld koji su svojom muzikom, nošnjama i gastronomskim specijalitetima upotpunili dobru atmosferu na manifestaciji. Pored predstavnika bavarskog grada, u Bešku je stigao i autobus sa preko 40 turista koji su tokom dva dana, pored boravka na Beška festu, imali priliku da se upoznaju sa opštinom Inđija, ali i da posete Beograd što je, kako kaže Maja Bošnjak, direktorica Turističke organizacije opštine Inđija bila njihova želja.
– Mogu reći da smo zadovoljni brojem posetilaca prvog dana. Svi su bili oduševljeni nastupom tamburaškog sastava „La banda“ i pop -rok sastava „Maestralni bend“. Takođe su nam gosti bili kulturno-umetnička društva sa teritorije opštine Inđija i SKUD „Janko Čmelik“ iz Stare Pazove – kaže Bošnjak.
Tokom glavne večeri, u subotu 2. septembra, posetioci su imali priliku da probaju bavarske specijalitete – bele i crvene kobasice, leberkez, bavarske perece, zatim kuglofe, bavarske torte i kolače, ali i vojvođanske specijalitete – beščansku kobasicu, švargle, džigernjače, roštilj, krofne, štrudle, pite i salčiće.
Međutim, program predviđen za drugo veče festivala nije realizovan u potpunosti zbog velikog nevremena koje je zahvatilo područje opštine Inđija. Ipak, od 21 sati održan je koncert pop-rok benda „Parti animals“.
Povod za organizovanje ovakvog festivala u Beški je to, što pomenuto selo inđijske opštine ima partnerstvo i dugogodišnju saradnju sa bavarskom opštinom Karlshuld. Ugovor o partnerstvu Beške i Karlshulda potpisan je 2010. godine od kada se i neguje prijateljstvo između ova dva mesta.
Karl Hajnc Vendler, jedan od inicijatora partnerstva Karlshulda i Beške, boravio je i ove godine na Beška festu istakavši da je veoma zadovoljan šestogodišnjom saradnjom koja se svake godine sve više razvija.
– Mi smo i ove godine učestvovali u delu organizacije Beška festa dok su najveći deo posla završili domaćini. Mogu reći da sve odlično izgleda i da se, kao i svake godine, osećamo vrlo prijatno, zaista uživamo – istakao je Hajnc Vendler.
Organizatori manifestacije su Turistička organizacije opštine Inđija, Zavičajno društvo „Stara Beška“ i Udruženje „Etno art“ iz Inđije. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Opštine Inđija i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.