05.09.2017.
Poljoprivreda

Održan Sajam svinja u Kuzminu

Promocija razvoja stočarstva

Sajam svinja u Kuzminu održan je za vikend. Ovaj tradicionalni, 17. po redu Sajam okupio je veliki broj izlagača svinja i posetilaca. Bitno za napomenuti je da, ova manifestacija ima za cilj promociju poljoprivrede i omogućava razmenu iskustava onih koji se bave uzgojem svinja. Sajam je 3. septembra zvanično otvorio načelnik Gradske uprave za poljoprivredu Vladimir Nastović.
– Svi smo shvatili značaj promocije poljoprivrede i Grad Sremska Mitrovica podržava ovakve manifestacije. Radimo na tome da unapredimo našu poljoprivredu i ovakve aktivnosti su poželjne. Želimo da deca poljoprivrednih proizvođača i stočara ostaju na selu, na svojim gazdinstvima, a ova manifestacija upravo ima za cilj – rekao je načelnik GU za poljoprivredu Vladimir Nastović.
Tradicionalni sajam bio je još jedna prilika da se izlagači predstave, a ujedno i promovišu svoje selo.
Vladislav Živanović, predsednik Udruženja uzgajivača svinja „Graničar“ ističe da je na sajmu bilo prisutno 11 izlagača.
– Udruženje ima 30 članova, to su većinom mlađi ljudi. Mi u udruženju hoćemo da podignemo mesnatost svinja pošto se u poslednje vreme te svinje plaćaju po procentu mesnatosti. Trenutno imamo 11 izlagača koji su izneli svoje svinje. Još uvek ne sarađujemo sa Mitrosom, jer ne možemo da se usaglasimo sa ugovorima koji nam nisu bili prihvatljivi – dodao je Živanović.
Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica istakao je da je sajmu dan ranije prethodio i niz propratnih aktivnosti kao što su takmičenje u spravljanju gulaša, takmičenje za najbolji kulen… On je dodao da uvek u okviru manifestacija postoje stručna predavanja koja takođe pomažu poljoprivrednicima. Lokalna samouprava i Agencija će nastaviti da podržavaju ovakve manifestacije koje za cilj imaju unapređenje svinjarstva. Uzgoj svinja može da bude pokretač razvoja ovog dela Srema – poručio je Samardžić.
Na Sajmu zatičemo i dva izlagača – Živana Stanojevića i Spasoja Mirića.
Živan je iz Kuzmina i bavi se uzgojom svinja od 1975. godine.
– Skoro svake godine dolazim na sajam. Imam 70 godina i neću više da držim svinje, a mladi ljudi ne vole da se time bave. Ipak će mi biti žao da prekinem, ovo mi je nekako u srcu. Što se tiče rase imam Pjetrene za osemenjavanje – kaže Živan Stanojević, a Mirić dodaje da je izložio dvoje svinja.
– Imam 50 svinja, ne hranim mnogo. Ovim poslom se bavim 35 godina. Danas sam izložio dvoje. Svake godine dolazim na sajam i super je. Iskoristim priliku da prodam svinjče za priplod. Od svinja može da se živi kad je dobra cena, za sada je dobra, ali lane nije bila – rekao nam je Mirić.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.