21.06.2017.
Hronika

Policijska uprava Sremska Mitrovica

Sremska policija među najuspešnijim u Srbiji

Načelnik Policijske uprave Sremska Mitrovica, glavni policijski savetnik Đura Mandić prošle srede, 14. juna predstavio je rezultate rada policije za period januar – maj tekuće godine. Kako je istakao načelnik Mandić, na području Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici očuvano je i unapređeno stanje javne bezbednosti. Ključni pomaci su izvršeni posebno na planu suzbijanja kriminala i očuvanja stabilnog javnog reda i mira. Smanjen je broj krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem, a povećan je broj otkrivenih krivičnih dela u suzbijanju narkomanije i broj zaplena opojnih droga. Povećan je i procenat rasvetljenih krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem.
– Srem je tradicionalno u gornjoj polovini ostvarenih radnih rezultata i uopšte stanja bezbednosti, a naša je težnja da se što više približimo vrhu. Ne merimo se sami sa sobom, već sa objektivnim pokazateljima. Međutim, volja, entuzijazam, trud ponekad nisu dovoljni da bi čovek bio uspešan u svom poslu. U našem poslu je nekada vrlo važno da imate ljudi, jer zadaci koje mi sprovodimo na području Srema sada su složniji u odnosu na prethodni period. Zahvaljujući razumevanju i ministra policije Nebojše Stefanovića i direktora Policije Vladimira Rebića u prethodnom periodu zaposlili smo 35 svršenih policijskih službenika koji su završili obuku u Centru za osnovnu policijsku obuku. Oni su položili zakletvu i osposobljeni su za samostalni rad u službi – kaže načelnik Đura Mandić.

126 dela privrednog kriminala

Govoreći o kriminalitetu, Mandić je izjavio da je u prvih pet meseci 2017. godine registrovano ukupno 1.295 krivičnih dela, od čega 1.141 krivično delo opšteg kriminala, 126 dela privrednog, 18 ekološkog i devet krivičnih dela visokotehnološkog kriminala. Registrovano je 650 krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem, manje za 7,4 odsto nego u istom periodu 2016. godine. Povećan je procenat rasvetljavanja krivičnih dela za 3,27 odsto. Na delu je uhvaćeno 46 izvršilaca, za 64,3 odsto više nego prošle godine.
– Otkriveno je 126 krivičnih dela privrednog kriminala, to su krivična dela koja u najvećoj meri urušavaju ekonomski sistem svake države. Krenuli smo u ozbiljniju borbu protiv privrednog kriminala, uložili smo mnogo više truda, napora i rada i rezultati su vidljivi. U oči upada činjenica da se drastično povećala materijalna vrednost koju smo uspeli da otkrijemo u smislu nedozvoljenih aktivnosti koje su ti počinioci u svojim malverzacijama počinili. Prošle godine materijalna šteta pričinjena krivičnim delima privrednog kriminaliteta iznosila je 28,340.673 dinara, a ove godine ona iznosi 265,139.220 dinara. Isto tako, uhvatili smo duplo više izvršilaca krivičnih dela na licu mesta u odnosu na prošlu godinu. To je za nas vrlo važna stvar, jer time pokazujemo da smo se dobro postavili, da smo dobro planirali i predvideli moguće izvršenje krivičnog dela i na licu mesta uhvatili izvršioca. Imali smo izuzetno dobru saradnju sa građanima, dobar deo ovoga ne bi bio urađen da nije bilo blagovremene dojave građana i da nije bilo pravovremene reakcije policije – ističe načelnik sremske policije Đura Mandić.
Povećan je broj otkrivenih krivičnih dela u vezi droge za 88 odsto, u odnosu na prvih pet meseci 2016. godine. Otkriveno je 109 krivičnih dela u vezi droge, dok je prošle godine otkriveno 58. Registrovano je 98 krivičnih dela nasilja u porodici.
U prvih pet meseci 2017. godine, maloletnici su izvršili 73 krivična dela, manje za 16,1 odsto nego 2016. kada su izvršili 87 krivičnih dela. Takođe je smanjen broj maloletnih izvršilaca krivičnih dela i to za 24,6 odsto. Prema izvršiocima krivičnih dela preduzeto je ukupno 128 mera, od čega je 71 osoba zadržana do 48 časova a prema 59 je primenjena mera policijskog hapšenja.

Zaplena droge i duvana

U prvih pet meseci 2017. godine, na području Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici realizovane su 143 zaplene opojnih droga. Zaplenjeno je 94.541 grama i 535 komada opojne droge. Otkrivene su dve laboratorije sa opremom za proizvodnje i uzgajanje opojnih droga, na području Rume i Stare Pazove.
Realizovane su 34 zaplene duvana i cigareta. Oduzeto je 1.563,9 kilograma rezanog duvana, 13.377 kilograma duvana u listu, 1.022 boksa cigareta bez akciznih markica. Ukupna vrednost zaplenjene akcizne robe iznosi 10.691.420 dinara. Podnete su 33 krivične prijave protiv 33 osobe za 35 krivičnih dela. Takođe je zaplenjeno 1.100 litara krijumčarene nafte u vrednosti 165.000 dinara.

Za pet meseci poginulo 16 lica

U prvih pet meseci 2017. godine registrovana je 471 saobraćajna nezgoda u kojima je poginulo 16 a povređene 363 osobe. Prilikom kontrole saobraćaja, otkriveno je 18.185 saobraćajnih prekršaja, više za 19,9 odsto nego 2016. godine. Pripadnici saobraćajne policije su realizovali više preventivnih akcija usmerenih, pre svega, na povećanje bezbednosti dece kao najugroženije kategorije u saobraćaju, biciklista i motociklista.
– Pre nekoliko vikenda je pet ljudi smrtno stradalo u saobraćajnim nezgodama. Preduzeli smo određene aktivnosti, koje se odnose na oblast represije. Intenzivirali smo kontrole učesnika u saobraćaju u smislu vožnje pod uticajem alkohola, merenja brzine i prekoračenja brzine kretanja, posebno na mestima koje smo u prethodnom periodu okarakterisali kao kritična. Povećali smo broj podnetih zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka. Nismo ponosni na tu činjenicu, jer ne mislimo da se neko represijom može dovesti u red. Zato želim da apelujem još jedanput na sve učesnike u saobraćaju da povedu računa. Policija će i dalje imati nultu toleranciju na uočene saobraćajne prekršaje. Ali to nije jedini način da se stanje bezbednosti u saobraćaju popravi – izjavio je načelnik sremske policije Đura Mandić.

Krijumčarenje migranata

U izveštajnom periodu, registrovano je 250 prekršaja protiv javnog reda i mira, manje za 36,71 odsto. Obezbeđeno je 888 javnih skupova kojima je prisustvovalo 252.811 građana. Nije bilo teških prekršaja, izvršenih u grupi, na sportskim priredbama, niti prekršaja na verskoj ili međunacionalnoj osnovi.
Odsek pogranične policije je u oblasti postupanja prema iregularnim migrantima ostvario veliki obim posla u smislu utvrđivanja identiteta i preduzimanja potrebnih zakonskih mera.
U cilju sprečavanja krijumčarenja iregularnih migranata podnete su tri krivične prijave za krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.
Policijski službenici ove Policijske uprave su od početka 2017. godine podneli 484 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, izrekli 815 mera otkaza boravka sa zabranom ulaska u Srbiju i doneli 43 rešenja o nezakonitom boravku.
Izdato je 816 potvrda o izraženoj nameri za traženje azila u našoj zemlji.
U poslovima regulisanja statusnih pitanja stranih državljana u našoj zemlji, odobreno je 246 privremenih boravaka po raznim osnovama. Ove godine, prijavljeno je 8.456 turističkih boravaka.

Izdavanje ličnih dokumenata u dve smene

Od početka ove godine u PU Sremska Mitrovica primljeno je 17.008 zahteva građana za izradu biometrijske lične karte i 7.717 zahteva za izradu pasoša. Primljeno je 938 zahteva za izradu probne vozačke dozvole i 14.351 zahtev za zamenu vozačke dozvole. Izdato je 12.775 saobraćajnih dozvola i 38.431 registarska nalepnica. Rok za zamenu vozačkih dozvola nije istekao, on je neograničen, međutim oni vozači koji voze sa starom dozvolom čine saobraćajni prekršaj i biće novčano kažnjeni.
Od načelnika Đure Mandića saznajemo da će šalteri za predaju zahteva za izdavanje ličnih dokumenata tokom leta raditi u dve smene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.