05.04.2017.
Poljoprivreda

Prezentacija internet sajtova proizvođača iz mitrovačkih sela

Do lakše prodaje proizvoda

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica omogućila je seoskim proizvođačima da iskorače u svet interneta. Ove godine Agencija je podržala tri proizvođača iz mitrovačkih sela: Srđana Solarevića, vlasnika destilerije „Kazanče“ iz Bešenova, Dejana Jovanovića, proizvođača domaćih proizvoda od paprike „Krompičice sitne ljute“ iz Mačvanske Mitrovice i Danijela Mimića iz Martinaca, vlasnika Pilane „Breza“. U sredu, 29. marta, ove internet stranice predstavljene su i medijima, a u rad su puštene pre desetak dana. Za to vreme, kako kažu privrednici, već su vidljivi prvi rezultati.
– Troškove registracije domena, troškove izrade, smeštaja i održavanja stranica snosiće Agencija za ruralni razvoj. Ova tri mala mitrovačka proizvođača dobila su veb prezentacije godinu dana na korišćenje, a po isteku ovog perioda proizvođačima će biti ponuđeno da preuzmu obavezu plaćanja usluge održavanja internet stranice po vrlo povoljnim cenama ili da ih ugase, ukoliko se ovakav vid promocije i prodaje pokaže kao neefikasan. Na ovaj način možemo da im pomognemo da svoj proizvod približe kupcima, da domaće proizvode sa naših prostora učine korektnim i bližim kupcima. Ponosni smo što na ovaj način možemo da pomognemo našim seoskim preduzetnicima da lakše prodaju svoje proizvode, i da učinimo domaći proizvod konkurentnijim i bližim kupcu – Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.
Danijel Mimić iz Martinaca odlučio je da se posveti porodičnom poslu, jer posao u struci nije mogao da nađe.
– Bavimo se proizvodnjom montažnih kuća, brvnara, vikendica, garaža, štala, letnjikovca, vidikovca… Ovaj posao je već radio moj otac, počeo je sa rezanom građom i pilanom, a sad pored nas dvojice, imamo i šest zaposlenih. Posle završenog fakulteta nisam mogao da nađem posao u struci, tako da sam došao sam na ideju da proširim delatnost. I do toga je došlo 2013. godine. Dobili smo prvo šansu da radimo kuću za Italijane, pošto su oni zahtevali da sve bude od prirodnog materijala. Tako smo krenuli u tu priču. Sa direktorom Agencije za ruralni razvoj Petrom Samardžićem imamo odličnu saradnju, video je čime se bavimo i rešio da nam pomogne izradom veb sajta. Sajt nam dosta pomaže prilikom samog reklamiranja proizvoda, jer svako ko planira ozbiljno da se bavi nekim poslom mora da ima sajt, jer će se na taj način lakše dolaziti do saradnje – kaže Mimić.
Brvnare i drugi proizvodi prave se isključivo od čamovog drveta koje zadovoljava zahteve zdravog stanovanja i prijatnog boravka. Dovoljno je obezbediti ravnu betonsku ploču (temelj) i brvnara se može montirati.
– Izrađujemo od čamovine, suvog drveta, oblica, bez dodataka drugih vrsta materijala. Oko 1.500 kubika godišnje drveta se preradi. Drvena kuća je bolji toplotni izolator, ekonomična je i ima dug vek postojanja. Ograničili smo se na cenu od 140 evra po kvadratu. Zadovoljan sam i može se živeti od ovog posla. Pored toga, radimo i izradu paleta za Železaru Smederevo. Trenutno je u ovaj posao uloženo i vremena i novca da bi se sve pustilo niz reku i posvetilo se nečem drugom – kaže tridesetjednogodišnji Danijel i ističe da su planovi za budućnost da se postojeća proizvodnja proširi.
Drugi proizvođač koji je dobio veb sajt jeste Dejan Jovanović iz Mačvanske Mitrovice koji se bavi preradom i izradom finalnih proizvoda od paprike. Najaktuelniji proizvod trenutno mu je ljutela.
– Bavim se preradom paprike i nekoliko finalnih proizvoda od kojih je najaktuelniji sada ljutela. Ideja oko bavljenja ljutim papričicama je relativno mlada, godinu i po dana otprilike. Uvezao sam seme petnaestak najljućih vrsta na svetu po Skovilovoj skali i posadio. To su ukrasne papričice izuzetne ljutine. Pre nekoliko meseci mi je prijatelj koji je pravio slatko od ljutih paprika doneo da probam. Rešio sam to da doradim. Tako smo došli do ovog proizvoda koji sad imamo. Proizvod sadrži beli luk, peršun, ljutu papriku, aroniju, propolis, žuti šećer, vinsku kiselinu, jabukovo sirće. Nisam mogao ime da smislim pa sam došao na ideju da proizvod nazovem ljutela po nuteli, ali mi je onda falila čokolada unutra. Našao sam firmu u Hrvatskoj koja uvozi sirovu organsku čokoladu i ubacio u proizvod, a glavni sastojak je paprika roga. Ljutela se priprema na klasičan način, paprika se mora peći kao za ajvar i seći na kockice. Trenutna proizvodnja nam trenutno nije veća od 200 teglica mesečno, međutim naručili smo mašine i kazane za kuvanje i tada ćemo proizvoditi i 1.500 teglica – kaže ovaj proizvođač.
Jovanović dodaje da se trenutno nalazi u procesu dobijanja svih sertifikata. Interesovanje je veliko, kako kaže, ali trenutno ne postoji distribucija proizvoda. U skorije vreme se očekuje i taj korak, jer zainteresovanih ima, kaže pedesetogodišnji Jovanović.
Vlasnici destilerije „Kazanče“ mladi bračni par iz Bešenova Srđan i Vanja Solarević, dva profesora istorije, pomirila su se sa činjenicom da će posao u struci jako teško naći i došli su na ideju da osnuju sopstvenu firmu.
– Na ideju sam došao kao ljubitelj rakije, pošto smo oduvek proizvodili rakiju za sopstvene potrebe i za neki lični užitak. Po struci ni supruga ni ja nismo ni blizu proizvodnji rakije, oboje smo istoričari, tako da je bilo potrebno neko vreme da nadoknadimo znanje iz svega onoga što je potrebno da bismo se uputili u ovaj posao. Na kraju studija dok sam još uvek živeo u Novom Sadu moram priznati da sam krenuo da tražim posao u struci, dalo od Bešenove, tako da ovo nije bila primarna ideja. Kada sam morao da se pomirim sa činjenicom da posla u struci neće biti, seo sam da popijem jednu rakijicu i kada sam malo bolje razmislio, shvatio sam da je to proizvod koji možda može da bude interesantan i drugim ljudima, ne samo i meni. Bilo je u planu i sađenje voća, međutim, shvatilo bi da bi u tom trenutku to bio veliki zalogaj za nas. Prošle godine smo uspeli da zaokružimo tu priču kada je u pitanju izgradnja objekata i nabavka opreme – kaže Srđan a njegova supruga dodaje da će im veb sajt omogućiti da budu vidljiviji na tržištu s obzirom na to da proizvođači alkoholnih pića nemaju baš toliku slobodu za reklamu. Dodaje da im se dosta ljudi nam se obratilo nakon puštanja sajta u rad.
– Ovom veb prezentacijom mogu reći da je zaokružena priča, sve što je ostalo jeste da nastavimo sa kvalitetnom proizvodnjom, ne bi li na tržištu opravdali našu ponudu i proizvode. Ono što mi proizvodimo su rakije od breskve, šljive i rakija sa medom. Rakija od breskve se nametnula kao nešto novo nama samima i onda smo razmišljali da to ponudimo tržištu. Ponuda je standardna i trebalo je iskočiti iz tih okvira. Za sada nailazimo na pozitivne reakcije. Živimo pod Fruškom gorom, dostupno nam je zdravo voće, med, a sarađujemo sa nekoliko voćara i pčelara. Iduće godine planiramo proširenje asortimana – napominje Solarević.
Sajtovi ovih preduzetnika pušteni su u rad pre oko desetak dana a njihovi vlasnici su zadovoljni. Svaki od njih planira da zadrži svoj sat i svoje proizvode ponudi kupcima širom zemlje.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.