30.03.2017.
Ekonomija

Premijer Aleksandar Vučić otvorio drugu fabriku „Hačinsona“ u Rumi

Do kraja godine oko 800 zaposlenih

Само после годину дана од отварања прве фабрике „Хачинсон“, коју су отворили амбасадорка Француске Кристин Моро и премијер Александар Вучић, отворена је, одмах уз прву и друга фабрика ове француске компаније. Отварању су присуствовала оба премијера, републички и покрајински, али је Александар Вучић „уступио“ званично пресецање врпце Игору Мировићу.
У новом погону тренутно ради 135 радника. Вредност инвестиције је три милиона евра. Уз тренутно 312 радника у првој фабрици, „Хачинсон“ укупно сада упошљава 447 радника, а до activator windows kms auto down краја године тај број ће бити око 800 запослених.
Но, управа „Хачинсона“ је на овом отварању најавила у априлу почетак градње треће фабрике, тако да би, по бизнис плану до 2020.године у Радној зони „Запад“ било четири фабрике у којој ће посао имати око 1.600 радника, а производиће се различити производи намењени аутомобилској индустрији.
Ваља истаћи да је „Хачинсон“ добио и награду Националне службе за запошљавање „Најбољи послодавац Србије“ јер је током прошле године са евиденције незапослених запослио 180 лица на неодређено време.
Премијер Вучић се у свом говору прво обратио запосленима честитајући им на добро обављеној обуци и квалитетном раду, те изразио задовољство што млади људи виде будућност у својој земљи. Он је истакао да је Влада Србије дала субвенције за први погон, али да за други те субвенције нису ни тражили. Такође, изразио је наду да ће се број француских инвестиција повећати, као и обим трговинске размене.
– По том питању треба радити и мислим да ће наше посете премијеру Валсу и стални билатерални разговори значити много за ту сарадњу. Гледаћемо да помогнемо Руми, као и свим сремским општинама колико можемо, јер данас новца у каси имамо па и можемо да помогнемо. За нас је важно да правимо фабрику по фабрику, да људи могу да виде да њихова деца имају перспективу, будућност, да отварамо нова радна места. То су наше победе и наши успеси, јер тада и општина има већи прилив новца и тада може да гради путеве и решава основне проблеме грађана. Поносан сам на наше раднике који овако добро раде и помажу и компанији да оствари добар профит. Добродошли сте у Србију са новим инвестицијама и за овај трећи погон који правите, увек сте добродошли у Владу Србије ако вам је потребна помоћ. Вас из француске амбасаде молим да и даље француским фирмама предлажете да дођу у Србију, јер и не видим на које би то боље место у Европи могли да уложе. Ми смо стабилна земља, растуће економије, ниског дефицита и инфлације, са квалитетним пословним амбијентом. Наше пријатељство са Француском нико није ни доводио у питање, а ми ћемо извршавати наше обавезе, не тако лаке, јер желимо да припадамо друштву европских народа – истакао је премијер Александар Вучић и још једном изразио задовољство што ће се од почетних 200 радника, ускоро доћи до цифре од 1.000 запослених.
– У Руми све врви од живота и новоотворених фабрика и то јесу наше победе. Само у првих 20 дана марта је овде посао добило 148 људи, а у фебруару 106 радника, то је велика ствар за нас, на томе им честитамо, а ми ћемо наставити да их помажемо – обећао је Александар Вучић.
Компанија „Хачинсон“, која послује у оквиру групације „Тотал“, упошљава 41.185 радника и има погоне у 25 земаља, уз промет од четири милијарде евра.
– Прошле године смо отворили прву фазу фабрике у Руми и предвидели запошљавање 200 радника, на данашњи дан нас има 300 запослених, од тога су 50 инжењери и техничари. Реч је о нових три милиона евра (претходна инвестиција 7,3 милиона евра) а у овој другој фабрици већ ради 135 људи, од тога 25 инжењера и техничара. До краја ове године упослићемо додатних 200 – 250 радника како бисмо наставили наш развој. У априлу ове године покренућемо изградњу још два нова објекта, један објекат од 3.700 квадратних метара, сличан овоме, и други од 2.700 квадратних метара. Тако да ће број запослених до краја 2018. године на овој локацији бити 1.000 радника. Морам истаћи да смо увек имали одличну сарадњу са председником румске општине и Службом за запошљавање како бисмо све проблеме решили на задовољавајућ начин – рекао је Оливије Шато, директор „Хачинсона“.
Он је истакао да ће ова година бити година афирмације фабрике и њеног развоја.
Игор Мировић је истакао да је у последњих 45 дана присуствовао отварању четири фабрике – од тога три у Војводини и додао да, ако желимо да тако буде и убудуће, морамо подржавати политичку и економску стабилност земље, што је основно за долазак моћних компанија какав је и „Хачинсон“.
– Друга важна порука је да морају заједно радити сви нивои власти. То смо показали и у Руми и широм Срема. Заједнички припремамо и нову индустријску зону у Шиду, као и у наредним годинама изградњу Фрушкогорског коридора који ће помоћи Иригу да постане место развоја. Трећа порука је да ћемо у свим општинама наставити са развојем комуналне инфраструктуре. Током прошле године Покрајинска влада је у Руми инвестирала преко 176 милиона динара, што није довољно, а ове године трудићемо се да инвестирамо и више. Ово са „Хачинсоном“ превазилази општинске оквире и ми ћемо им пружати апсолутну подршку. Рума се развија на најбољи могући начин и постаје пример за многе друге општине у Србији – указао је Игор Мировић.
Председник румске општине Слађан Манчић је истакао задовољство што румска општина има такав развој и инвестиције које могу бити пример и другим срединама.
– Ми смо схватили да је поента нашег рада отварање нових радних места. Од почетка 2015. године до данас смо упослили са евиденције укупно 2.022 лица, мада мислим да је тај број и већи. Имамо само 500 људи из суседних општина који раде код нас. Имамо добро уређене радне зоне и уз нашу сарадњу са Републичком владом то је оно што инвеститоре опредељује за нас. У „Хачинсону“ је тренутно 447 радника, већ у априлу отварамо непалску компанију, а у мају „Ла Линеа Верде“. Нама су данас аутобуси пуни радника који свако јутро иду на посао, то је успех свих нас. Ми настављамо даље, а данас смо потписали и уговор са Републичком агенцијом за имовину о преносу власништва за изградњу Фабрике за пречишћавање отпадних вода поред „Хачинсона“ – истакао је председник Манчић пожелевши радницима дуг радни век и добре плате.

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.