30.03.2017.
Kolumna: Četke & Metle

Samo jako!

U momentu kad ovaj broj M novina bude na kisocima od predsedničkih izbora deliće nas četiri dana. Apsolutna zvezda ove kampanje je svakako Luka Maksimović zvani Ljubiša Preletačević Beli. Čovek koji je uspeo da obesmisli mnogo toga u ovom društvu. Nadam se da ceo ovaj šou program koji izvodi poslednjih dana nije za njega besplatan. Nije valjda baš toliko blesav kao što pokušava da izgleda? Naravno da nije. Blesavi smo mi.
Šta ja imam protiv Belog? Baš ništa, mislim ništa efikasno. On je posledica, i kao posledica nije bitan. Slušam poznanike kako se oduševljavaju Belim Preletačevićem. Koji ludak… Baš je super… E, stvarno treba glasati za Belog… Samo jako… I Beli sve tako zezajući se, u belom odelu i štrikanim čarapama došao na preko 10 odsto. Bar tako čitam u novinama. Ako tako nastavi Beli može u drugi krug pre dika i uzdanica građanske Srbije, ako drugog kruga bude…
Zamislite hipotetičku situaciju u kojoj će biti održan drugi krug predsedničkih izbora u kome su Vučić i Beli Preletačević. Je l’ vam to izgleda moguće ili zvuči kao potpuna glupost? Ne bih bila sigurna da je to baš potpuno nemoguća situacija. U svakom slučaju kao hipoteza je moguća. I zamislite predizbornu kampanju za drugi krug, ili televizijski duel dva kandidata Vučića i Preletačevića. O čemu bi oni diskutovali i kakva mišljenja i stavove bi ukrštali. Sećate se valjda te-ve duela Tadića i Nikolića? Zamislite kako bi Aleksandar Vučić bio ponižen kada bi morao u neku debatu sa Belim. I zamislite kako bismo svi mi bili poniženi kada bismo morali tako nešto da gledamo.
Ovo sa Belim najviše me podseća na kampanju belih listića na prošlim predsedničkim izborima. Svima koji su tu kampanju podržavali i koji su je najglasnije promovisali, obila se o glavu. Toliko su ružili Tadića kao da je u najmanju ruku komandant nacističkog logora. Sve im je njegovo bilo mrsko i strašno, A sad im je, valjda, sto puta bolje. Bezobrazluk se uvek obije o glavu, tu nema dileme. Istorija je to pokazala. Dobro, ne baš istorija, ali iskustvo svakako. Bojim se da se i ovo sa Belim nekom ne obije o glavu.
Međutim, ima u celoj ovoj slici jedan detalj koji meni stvara veću mučninu od mogućnosti da bude drugog kruga sa Vučićem i Belim. Strašnija od toga je Srbija u kojoj je Beli uopšte moguć. A izgleda da to mnogima nije strašno, niti predstavlja bilo kakav problem. Doduše, kažu i da su drugi narodi imali svoje bele preletačeviće. Recimo Italijani onog njihovog Bepa Grila. Može biti. Mada nisam primetila da je Grilo isto što i Beli. Nije to isti nivo zajebancije sa demokratijom i sistemom u celini. Imali su i Hrvati Sinkovića i Živi zid, razne druge neobične figure poput Mirele Holi i Oraha… ali pravo da vam kažem Beli je za njih sve car nad carevima. Niko kao Beli nije tako originalan i niko kao Beli nije ljubimac narodnih masa. Jer, ako ste u Hrvatskoj bili za Živi zid, onda ste verovatno naivno verovali da će oni da vam otpišu kredit kod neke banke ili da će da spreče da vas izbace iz stana ako ste prestali da vraćate dug. Ako ste u Italiji bili za pokret Pet zvezdica, verovatno ste verovali da će taj pokret da iskoreni korupciju ili tako nešto. A ako ste za Belog Preletačevića, u šta zaista verujete? Šta će ON da uradi za vas i šta će da promeni? Razmislite o tome. Ali, samo jako!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.