30.03.2017.
Kolumna: Izvestan pogled

E, moj Saša…

Poštovani gospodine Saša Jankoviću!
U ponedeljak 20. marta, kao predsednički kandidat, boravili ste u Sremskoj Mitrovici. Ne znam mnogo o Vama, niste se nešto pačali u političko strančarenje do sada. To mi je odmah upalo u oči i znajući nepisana pravila srpske političke javnosti nisam očekivao ni ovo ni ono. Za razliku od onog Preletačevića Belog, Vi ste mi delovali kao ozbiljan čovek. Mada, moram da priznam, nisam obraćao naročitu pažnju na Vašu pojavu, misleći da možda ipak ima istine u onome što govorite, odnosno da donosite i nešto što do juče nismo imali na političkoj sceni. Nekako, nisam razmišljao o tome što Vam podršku daju ljudi iz Demokratske stranke. Jer, ako ćemo pravo, mnogima od nas su se baš smučili tipovi poput Pajtića, Elezovića i sličnih, ali ipak nisam hteo da se ogrešim o one pojedince kojih ima u svim strankama i koji nisu uprljali ni obraz, ni ruke, kradući sa lešine, odnosno onog što je ostalo od nečeg poznatog kao Srbija u doba DOS-a.

Kada sam tog ponedeljka odšetao do grada, iz čiste znatiželje da vidim kako uživo izgleda kandidat za predsednika Srbije, ostao sam zapanjen. I tek tada sam shvatio zašto čovek koji hoće da se bavi politikom, treba nešto i da zna o tome. Jer, bavljenje politikom nije tek laka i pomalo operetska sletska vežba. Politika su ljudi, naročito oni koji se time bave. A kako to izgleda uživo u Sremskoj Mitrovici?
Možda su Vas, gospodine Jankoviću podržali u samom startu neki dobri ljudi, možda su njihove namere bile u osnovi i časne. Ali, kako dalje? Jer, kada sam video sa Vama svu tu bulumentu na sremskomitrovačkom gradskom trgu, pripala mi je muka. Bulumentu koja je bila Vaš oficijelni domaćin, promoter i organizator predsedničke kampanje. Toliko mi je pripala muka, jer čak i da sam razmišljao o mogućnosti da glasam za Vas, posle gostovanja u Sremskoj Mitrovici, svakako mi to više ne bi padalo na pamet.
Vi ste, gospodine Jankoviću, može biti bili odličan zaštitnik prava građana, to znaju oni koji su Vas na tu funkciju birali. Bili ste, dakle, možda dobar državni činovnik. Ali, kao političar, odnosno kao neko ko se kandiduje za predsednika Srbije, nemate pojma. Kao predsednički kandidat koji priča o vladavini prava i državnih institucija i koji govori o poštenju i javnom moralu, morali biste znati u kakvom ste društvu bili u Sremskoj Mitrovici, Ne znam doduše kako je bilo u drugim mestima gde ste držali Vaše mitinge i promovisali svoju kandidaturu, ali ako je bilo upola kao u Sremskoj Mitrovici, nemate čemu da se nadate na predstojećim izborima.
Šta Vi mislite, gospodine Jankoviću!? Da me ubedite da glasam za Vas, okruženog ekipom koja je politički upropastila Mitrovicu? Kako ćete to da me ubedite da nam je neophodna vladavina institucija i pravna država? U društvu sa Nenadom Lemajićem i dr Miroslavom Kendrišićem? Prvi je visoki funkcioner Demokratske stranke i član (bolje reći neformalni vlasnik) većine mitrovačkih stranaka. Drugi je član Pajtićevog DS-a, ne baš mnogo bolji od svog prethodnika. Ko će to gospodine Jankoviću, zajedno sa Vama, da nas uči pravnoj državi i poštovanju institucija? Ova dvojica, protiv kojih Tužilaštvo i Policija vode predstražne radnje po krivičnoj prijavi zbog pljačke gradskog budžeta? A to je samo vrh ledenog brega sa gomile brojnih nedela dvojice „žutih“ prijatelja.
Šta je to dr Miroslav Kendrišić uradio da Mitrovicu? Šta za Bolnicu u kojoj je ostavio haos dok nije smenjen sa mesta direktora? Dugačak je spisak problematičnih poslova, sumnjivih javnih nabavki, korupcije, zapošljavanja po cenovniku, lečenja sa smrtnim ishodima u mitrovačkoj Bolnici, koje je od javnosti krio bivši direktor dr Kendrišić. O Nenadu Lemajiću ne vredi ni trošiti reči. Sve čega se dohvatio u Sremskoj Mitrovici, kojom je do juče vladao neformalno, upropašćeno je i zagađeno. Lemajić Nenad je najveće političko zlo Sremske Mitrovice. Grada koga deca koja zauvek beže iz njega, zbog Lemajića i njegovih poslušnika, nazivaju Kenjigradom. Duboki su tragovi propadanja u Sremskoj Mitrovici, zbog takvih likova i njima sličnih, koji ih podržavaju.
Zar sa takvima Vi nama obećavate vladavinu prava i institucija?
Nemojte nam se rugati gospodine Jankoviću!
E moj Saša, šta Vam je to sve trebalo? Ili od Vas žele da prave budalu, ili ste kao i oni?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Unestite reč ili frazu koju želite da pronađete.